Hajdúnánás is összefogott a háború sújtotta területeken élőkért
hajdunanas.hu | 2022.Mar.17. 14:10

Az elmúlt napokban Hajdúnánás megmutatta hogyha összefogásra van szükség nincs lehetetlen. Folyamatosan érkeznek a gyűjtőpontokra az adományok, önkénteseket toboroznak és szállást is biztosítanak az Ukrajnából érkezőknek.

Az orosz-ukrán háború kitörését követően, február utolsó napjaiban Szólláth Tibor Hajdúnánás polgármestere szolidaritását és együttérzését fejezte ki Hajdúnánás közössége nevében a kárpátaljai testvérvárosuk Visk polgármestere Jaroszlav Hajovics felé. Egyeztetésük során kérte Szólláth Tibor, hogyha közösségük bármiben tud segíteni jelezze felé. Ebben a helyzetben Visk polgármestere elfogadta Nánás segítségét és megkezdődött az adományok gyűjtése.

Az elmúlt két hét alatt Hajdúnánás ismét megmutatta, hogy nehéz időkben is lehet közösségére számítani. Magánszemélyek, vállalkozók, civil szervezetek és természetesen a helyi önkormányzat is összefogott a jó ügy érdekében és gyűjtést szervezett.

Az önkormányzat amellett, hogy egy millió forintot különített el a Kárpátalján élők megsegítésére, már második alkalommal szállította Viskre az összegyűjtött adományokat – emelte ki Szólláth Tibor polgármester, aki hozzátette: a szállítmányok elsősorban aggregátort, hűtőt, mikrohullámú sütőt, tartós élelmiszereket, babaápolási és higiéniai termékeket tartalmazott.

Köszönet és hála

A városvezetése köszönetét fejezte ki a magánszemélyek és a vállalkozások számára az adományokat, s hogy ebben a nehéz helyzetben is össze tudtak fogni és segítik, támogatják a nehéz helyzetben lévőket. A polgármester megemlítette, hogy emellett továbbra is várják a meghirdetett helyszínekre az adományokat, hiszen a közeljövőben újra szállítanak adományokat Viskre.

A történelem ismétli önmagát

Több mint száz évvel ezelőtt 1916. augusztus 27–28-án több ezer székely család hagyta el otthonát a 400 ezer fős oláh sereg elől menekülve gyalogosan, szekérrel az ország belső területei felé átmeneti menedéket keresve. Végül a hajdúk földjére érve befogadásra és átmeneti otthonra találtak a háború borzalmai közepette. Hajdúnánás egyike volt azoknak a településeknek, mely nyitott szívvel fogadta a menekülni kényszerült családokat. A város közössége 3200 főnek adott otthont, sok esetben akár másfél-két évre. Ez a hosszú együttélés egy több mint 100 éve meg nem bontható barátság kialakulását eredményezte a hajdúnánási és a székely emberek között.

A 2022-es esztendőben sajnos ismét menekülteket kell fogadnia a hajdútelepülésnek, azonban most Ukrajna területéről, többek között Kárpátaljáról.

Szállásokat alakítottak ki

A meglévő fizetős szállások mellett ideiglenes szálláshelyeket alakított ki az önkormányzat az Ukrajnából érkező menekültek segítésére. A régi Járásbíróság épületében (volt Kollégium) alakítottak ki akár 60 fő számára is alkalmas szállásokat, ahol étkezést is biztosítanak.

Várják az önkéntesek jelentkezését

A gyűjtéssel párhuzamosan az önkormányzat március elejétől várja az önkéntesek jelentkezését, akik szívesen segítenék a háború sújtotta Ukrajna területéről érkezők fogadását és ellátását. Főbb feladatok között szerepel az étel, tisztasági termékek, takarók osztása, menedékkérők koordinálása, csomagok átválogatása, szortírozása. Előnyt jelenthet az angol és ukrán nyelv ismerete. Jelentkezni lehet emailen az onkormanyzathajdunanas@gmail.com vagy telefonon 06 52 381-411 (111-es mellék) és a 06-30-933-40-78 számokon.

Létrehozott egy szolidaritási alapot is az önkormányzat

Emellett az önkormányzat kér mindenkit, akinek van lehetősége a megjelölt számlaszámra a szolidaritási alapba befizetve támogassa a városunkba érkező menekültek megsegítését.

Számlaszám:11738077-15372662-10220003

Galéria