Hajdúnánási sikerek Karlovy Varyban
hajdunanas.hu | 2022.Oct.25. 08:44

Szeptember 30. és október 2. között rendezték meg a 29. SKDUN Karate Világbajnokságot és a 14. SKDUN Karate Világkupát Csehországban, ahol a hajdúnánási Hódos Imre SE tagjai 7 versenyzővel és 3 versenybíróval képviselték a várost, és ahonnan igen szép eredményekkel tértek haza.

 

Nagyon szép sikereket értek a hajdúnánási Hódos Imre SE Karate Szakosztályának sportolói az idei 29. SKDUN Világbajnokságon és a 14. SKDUN Világkupán Csehországban, Karlovy Varyban. Nem túl sokat hallunk karatés fiataljaink mindennapjairól, pedig nagyon szép eredményekkel büszkélkedhetnek, Zo Lee Sensei – Kis Zoltán – vezetésével, akivel a felkészülésről, a nyári táborokról és mindennapjaikról beszélgettünk.

Mit kell tudni ezekről a világversenyekről és hogyan készültek erre a nagy versenyre?

Mi is a Magyar Karate Szakszövetségbe tartozunk, ezen beül az SKDUN HUNGARY stílusszövetséghez, amely nemzetközi szervezete, két világversenyt ír ki évente. Tavasszal EB-t, és ősszel VB-t. Ez 29 éve így történik. 14 évvel úgy döntöttek úgy, hogy a Kohai-oknak (a kezdő versenyzők) is lehetőséget adnak a világversenyekre, ezért ezzel párhuzamosan elindították az Európa- illetve a Világkupát. A mostani VB-re való felkészülés a nyári táborunkkal kezdődött, azután az országos „Instruktori ET” szintén Hajdúnánáson, ezeknek a Városi Fürdő adott otthont. Következett a szövetségünk velencei tábora, több mint 200 fő részvételével. A szerencsi verseny volt a VB-re felkészítő verseny, ahol felmértem az esélyeket, és már láttam, hogy Karlovy Varyban is lesz pár jobb helyezés. Egy utolsó egri egynapos edzőtábor, és mindent bele! Eddig ketten indultunk világversenyeken Hajdúnánás színeiben, Erdős Dóra és én, de ez most megváltozott.

Milyen titkos, avagy nem titkos reményekkel indultak el ezen a versenyen? – számított-e ilyen szép eredményre?

−Felkészítettem a gyerekeket mentálisan is. Nagyon fontos, hogy fejben, lélekben teljesen ott tudjanak lenni, hogy tudják:  itt egy korcsoportban 15-20 fő lesz, az országok legjobbjai! Mindenki győzni jön. Harcoljatok, nyerni csak egy fog. Add a tudásod legjavát, és meglátjuk. Ne keseredj el, ha nem leszel első. Jövőre is lesz…szóval ilyen és ehhez hasonló gondolatok mentén készültünk. Az esélyünk jó volt, hiszen a szerencsi versenyen 12 aranyat, 5 ezüstöt hoztak.

Aztán elérkezett szeptember 30-a és elkezdődött a 29. SKDUN Világbajnokság, és a 14. SKDUN Világkupa Csehországban, Karlovy Varyban, ahol a hajdúnánási Hódos Imre SE tagjai 7 versenyzővel és 3 versenybíróval képviselték a várost. A versenyen 29 ország közel 1000 versenyzője vett részt. Szóval nem tűnt egyszerűnek a jó szereplés, ám a nánási versenyzők igen szépen helyt álltak.

Varga Balázs: 8-as döntőbe jutott, Kiss Csongor: kata 4.hely, Kovács Dorottya: kata bronz, duó kata bronz, Horváth Zalán: kihon ippon bronz, duó kata bronz, Reszegi Dominik: kihon ippon ezüst, Kiss Boglárka: kata arany,  kumite bronz, Erdős Dóra:kumite bronz, és meglepetésként érte a hír, hogy ő indul a Mesterek tornáján képviselve Magyarországot a női kategóriában, ahol a bronzérmet sikerült megszereznie, és az ezzel járó kupát!

Nemcsak nemzetközi szinten teljesítenek kiválóan a nánási sportolók, hazai versenyeken is remekül szerepelnek.

−Így igaz, csak néhány a hazai versenyek sorából: február 18-án a XII. Hódos Imre Kupán a 11 versenyzőnk 5 arany, 9 ezüst, 9 bronzérmet nyert. A tavaszi EB-n is ott voltunk Szerbiában, ahol Kiss Boglárka 1 második és egy harmadik, Erdős Dóri egy második helyezést ért el. Április 30.: Ippon Shobu Diákolimpia: Dóri 2. hely. Május 29, Nagykálló: 10 arany, 6 ezüst, 4 bronz. A Heves Kupán is jól szerepeltek versenyzőink, de még lehetne sorolni.

Erdős Dóra a Mesterek tornáján képviselte Magyarországot, és szintén jó eredményt ért el. Mennyire növelheti ez a nánási egyesület „ázsióját”, - Ön szerint hol tart az egyesület a hazai rangsorban, teljesítményük alapján?

− Engem nagyon meghatott, mikor  Szövetségünk elnöke, Juhász Ferenc (8. Dan) megkért, hogy Dórit nevezzük be a Mesterek tornája női versenyzőjének, ahová minden ország egy versenyzőt nevezhet. A döntőbe a legjobb formagyakorlatot mutatta be, a kumitében a moldáv versenyző 2:1 re megverte, így ez „csak” a harmadik helyezéshez volt elég. Nagyon büszke voltam rá. A Hódos Imre SE versenyzőit már jól ismerik a versenyeken. Egyre több helyre elmegyünk, minőségben a jobbak között vagyunk, csak létszámban tudnak felülmúlni bennünket.

Mi a legközelebbi cél, mire készülnek?

− E két verseny után vannak a vizsgafelkészítési időszakok, a végén övvizsgával. Akinek a kivárási ideje és a hozzáállása megvan, illetve megszerzett tudása erre lehetőséget ad, egy fokozatot előre léphet. Januártól újra a versenyeké a főszerep. Azért nem kell félreérteni, a karate nem csak versenysport. Mellette még önvédelem, és testnevelés is. Természetesen azokat is szívesen látjuk az edzéseinken, akik e másik kettőt szeretnék választani. És végül Funakoshi Gichin-t idézem: „A karate célja, nem a győzelem vagy a vereség eldöntése, hanem a jellem fejlesztése, és a gyakorlatok tökéletesítése”

Lejegyezte: Rigó Tamásné

Galéria