Halmok könyve
hajdunanas.hu | 2022.Nov.07. 11:02

„Elszállt felette ezer év, S annyi eső nem mosta el. Eke még nem szántotta le, Nem bírt az elmúlás vele. A nép azt mondja: Kunhalom. Lehet, hogy régi sírhalom.” (Erdélyi József: Kunhalom)

 

Rövid időn belül már a második, helytörténeti szempontból igen jelentős kiadvány látott napvilágot a Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjteményének kiadásában. A Maghy Zoltán kötet után Pásztor Éva: Halmok könyve : Fejezetek Hajdúnánás kurgánjainak történetéből című munkájának bemutatójára került sor október 22-én.

 

Városunk határát szinte körbe veszik a kisebb nagyobb kiemelkedések, halmok, vagy ahogy az utóbbi időben már megtanultuk, kurgánok, és nem kunhalmok. Ezek a többezer éves földpiramisok mindig is fontosak voltak az itt élők számára, jelentettek fontos tájékozódási pontot, de számtalan legenda, babonás történet is fűződik eredetükhöz, hiszen az már a régi korok emberének is feltűnt, hogy az asztallap simaságú felszínen egyszerre csak kiemelkedő magaslat valami furcsa dolgot rejthet, nem egészen természetese képződmény. Pásztor Éva, városunk szülötte, nyelvész most megjelent, Halmok könyve : Fejezetek Hajdúnánás kurgánjainak történetéből című kötetében ezeket a halmokat vette górcső alán, igen részletes, sok szempontú megvilágításban, amelynek a bemutatója október 22-én volt a városi könyvtárban. A könyvbemutatót egy rendhagyó kirándulás előzte meg, amely során útba ejtették a Nagy Vidi-halmot, a Lyukas-halmot és Test-halmot, vagy Rác-dombot és hallhattak a résztvevők igen részletes régészeti tájékoztatást a halmokról Bálint Mariannától, és Bacskai Istvántól a Hajdúsági Múzeum munkatársaitól.

A kirándulást követően a könyvtárban folytatódott a program, ahol a vendégeket Darócziné Bordás Andrea intézményvezető és Csiszár Imre történész, városunk alpolgármestere köszöntötte, majd Dr. Hoffman István a Debreceni Egyetem nyelvész professzora mutatta be Pásztor Éva könyvét.

„ A halmok könyve rendkívül kiváló mű, a Hajdúnánás határában található halmok sok szempontú feldolgozása. Bemutatja keletkezésük történetét, illetve a sokféle történeti forrás, oklevelek, térképek alapján dokumentálja is ezeket a folyamatokat. Részletesen kitér arra is, milyen régészeti jelentősége van ezeknek a halmoknak, de elsősorban mégis a neveire figyel a szerző. Ezek a határban lévő többi helynévvel együtt, - amely több százas helynévállomány Hajdúnánás határában – nagyon sok érdekes történeti adalékkal szolgálnak a település múltjának megismerésében. Ez egy roppant szakszerű, nyelvészeti névtudományi szempontból korrekt munka” – összegezte röviden a Hajdúnánás helytörténete szempontból is nagyon fontos kiadványt Hoffmann professzor úr.

                Mint a szerző, Pásztor Éva elmondta ez a téma már nagyon régen foglalkoztatta, még valamikor a 2010- es évek elején fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy egy olyan könyvet kellene írni, amely egyrészt megfelel a tudományos kívánalmaknak, ugyanakkor teljesen érthető a laikus olvasó számára is. Így évek alatt, apránként alakult ki az elképzelés és öltött testet a most megjelent könyvben. A kötet a városi könyvtárban megvásárolható.

(r.zs.)

 

 

Galéria