Hálózatok csapdájában
hajdunanas.hu | 2022.Feb.04. 09:04

Borvendég Zsuzsanna történész, a Magyarságkutató Intézet munkatársa volt a vendége a január 19-i Keresztyén közéleti fórumnak, ahol igencsak érdekes előadást hallhattunk Magyarország kifosztásáról, a posztkommunista hálózat szerepéről a rendszerváltásban.

Sokan vélik összeesküvés elméletnek azt, amikor Borvendég Zsuzsanna történész immár több éve következetesen szól olyan kommunista, illetve posztkommunista hálózatokról, amelyek jó 100 esztendeje jelen vannak nemcsak Magyarországon, hanem sűrű hálóként fonják be a világot, és módszeresen fosztogatnak rabolnak világszerte, főként a külkereskedelmi csatornákon, titkosszolgálati hálózatokon keresztül, s amelynek egyetlen célja van: a gazdasági hatalom kézbentartása és ezzel együtt a politikai hatalomé is. Mindezekről szólt hajdúnánási előadóestjén, ahol igen sok, és mellbevágó ismeretet kaphattunk olyan történelmi eseményekről, mint pl. a „nagy októberi szocialista forradalom” győzelme Oroszországban, a Téli palota ostromáról, amely tulajdonképpen meg sem történt. A mítoszt Eizenstein Október c. filmje alapján „gyúrták” át dicsőséges tetté.

Ilyen és ehhez hasonló történelmi tényekkel találkozhattunk ezen az estén, amelyben az előadó részletesen szólt arról, hogy Lenint gyakorlatilag a német nagytőke segítette hatalomra, óriási piacot remélve a feudális Oroszországban. De hallhattunk a hálózatokban résztvevő „magyar maffiáról” akik kiemelkedően fontos szerepet játszottak 1919-ben Magyarországon és folytatódott ez 1945 után is. Mindennek kiváló terepe volt a kulturális-szellemi élet, elsődlegesen is a felsőoktatás, az újságírás, könyvkiadás, a filmipar, a színház. Hallhattunk arról is, hogy már az 1970-es években kezd kiépülni a magyar offshore birodalom külföldön, leginkább a leányvállalatok létrehozása révén, amely újabb óriási lehetőség volt, és mai napig az a profit és extraprofit külföldre vitelének síbolásának.

A hálózatoknak óriási szerepe volt a rendszerváltásban, amelyet sokan csak módszerváltásnak tekintenek. Az 1980-as években már gőzerővel készültek a nyugati és a hazai titkosszolgálatok, és egyéb fedett szervezetek arra az időre, amikor hazánkban változás állhat be, és gazdasági-politikai hatalmukat átmenthetik Erre igazán jó példa az, ahogy a változás élére állt az egykori MSZMP – majd utódpártja az MSZP. Erről álljon itt egy idézet a III/III. csoportfőnökség június 6-i értekezletéről.” Nagy és fontos feladat, hogy a megtartás, a megerősítés érdekében világossá tegyük a hálózati kontingens számára, hogy ha valaha, akkor most teljes érdekazonosság fűz össze bennünket. Most tehetjük a legtöbbet hogy a jogállamiságba való demokratikus átmenet békés körülmények között, az MSZMP vezetésével valósuljon meg. Ha nem lesz, akkor félni kell attól, hogy a titkok kiderülnek. Úgy is fogalmazhatunk, hogy egy csónakban evezünk.”

Szó esett a privatizációról is, amely még mai napig is sokaknak fájó pontja, amely egészen egyszerűen rabló-privatizáció volt. Ezt az akkori belügyminiszter, - Pozsgai Imre nemzeti baloldalához tartozó politikus- Horváth István így jellemezte 1990. februárjában: „Ez az állomány erkölcsleg, politikailag, nemzetileg szét van esve. Tíz-tizenöt éven keresztül Magyarország itt áll a nemzetközi nyomással szemben, és ebben az országban mindenki azt tesz, amit akar. Bármelyik internacionális monopólium úgy fogja a magyar érdekeket, anyagi, erkölcsi, nemzeti értékeket elvinni, ahogy akarja, mert nem lesz, aki észrevegye, hogy itt valamilyen személynek, vagy csoportnak az érdekei jelentkeznek.”  És valóban így történt. Elég csak pl. a kabai cukorgyár elkótyavetyélésre gondolnunk, de folytatható sor. A témában bővebben is tájékozódhatnak Borvendég Zsuzsanna könyvei alapján.

Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy a Keresztyén közéleti fórum legközelebbi programjának vendége Bagdy Emőke professzorasszony lesz, február 15-én.

Rigó Tamásné

Galéria