Harminc kőrösis a dobogón
hajdunanas.hu | 2019.Mar.26. 10:58

Immár 28. éve zajlik a környék nyolc gimnáziumának tanulói között az a tavaszi tanulmányi verseny, amelynek idén újra Hajdúnánás adott otthont. A területi versenyre a nánási gimnázium mellett, négy nyíregyházi, egy-egy fehérgyarmati, nyírbátori, tiszafüredi iskola diákjai mutathatták meg tudásukat.

Közel ötszáz tanuló az ünnepélyes megnyitón

Minden tanévben az őszi sportversenyt a tavaszi tanulmányi megmérettetés követi a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium hat (korábban nyolc) évfolyamos képzésben tanuló diákjai számára. Immár 28. éve zajlik a környék nyolc gimnáziumának tanulói között az a területi verseny, amelynek idén újra Nánás adott otthont. Március 14-én ünnepélyes megnyitó várta a közel ötszáz tanulót és kísérőiket a református templomban. Gacsályi Gábor vezető lelkipásztor, majd Dr. Csiszár Imre alpolgármester köszöntő szavai után Dér Balázsné Dobi Inci a gimnázium igazgatója nyitotta meg a rendezvényt.

Kémiától a népdaléneklésig, bibliaismerettől a helyesírásig

Ezt követően a versenyzők átsétáltak az iskolájuknak kijelölt tantermekbe és kezdetét vette a megmérettetés. Tizennyolcféle versenyszám szerepelt a programban, kémiától a népdaléneklésig, bibliaismerettől a helyesírásig. A gimnázium tantermei mellett a helytörténeti gyűjtemény, a városi könyvtár, a gyülekezeti ház és a Csiha szakgimnázium is versenyhelyszínné vált, hogy a négy nyíregyházi, és egy-egy fehérgyarmati, nyírbátori, tiszafüredi iskola diákjai - a nánásiakat képviselők mellett kényelmesen és kulturáltan mutathassák meg tudásukat.

A délelőtti órákban a nyolc intézmény vezetői tanácskoztak, közben a felkért vendégek és pedagógusok zsűriztek, javítottak, pontoztak, míg mások az idegen nyelvi versenyeken szóbeliztettek. Délután szabadidős programok - moldvai táncház, játékterem, futball és filmvetítés várta a fiatalokat.

A kőrösi diákjai összesen harminc érmet szereztek

Az eredményhirdetésnek a református templom adott otthont; csak ahhoz több mint egy óra kellett, hogy minden versenyszám első három helyezettje átvegye oklevelét és tárgyjutalmát. A tanulók a templom falait megremegtető, óriási üdvrivalgással fogadták társaik sikerét. Volt mire büszkének lenniük a helyi gimnazistáknak is, a kőrösi diákjai összesen harminc érmet szereztek - nyolc első, tizenhárom második és kilenc harmadik helyezést értek el. Összesítésben a hajdúnánási gimnázium a negyedik helyen zárt, a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium végzett az élen.

Galéria