Helyi értékekre alapozva a helyi gazdaság fejlesztésért
hajdunanas.hu | 2023.Jan.25. 08:26

2022-ben volt tíz esztendeje, hogy Hajdúnánás város vezetése történelmi lépésre szánta el magát: megteremtették a helyi pénzt, a Bocskai Koronát. A jubileumi év alkalmából az idei Város nap programjai között szerepelt a Korona jubileumi ünnepsége, ahol többek között a program résztvevőit, az elfogadóhelyek tulajdonosait egy míves Bocskai Korona emlékéremmel ajándékozták meg.

 

                Játékként indult, aztán komoly helyi gazdaságélénkítő, helyi értékekre alapozott fizető eszköz lett belőle, amely 2022 nyarán volt éppen tíz esztendős. Egészen pontosan 2012. július 22-én helyzeték forgalomba a Bocskai Koronát, Hajdúnánás helyi pénzét. Nem volt egyszerű történet a bevezetése, sokan nem is nagyon hittek benne, sokan pedig csak egyfajta idegenforgalmi attrakciónak gondolták. Alig egy tucatnyi elfogadóhellyel, izgalommal vegyes reményekkel indult a forgalomba hozatal, hiszen mint mondani szokták, a puding próbája az evés, azaz a gyakorlat dönti el, mennyire fogadókészek a nánási vállalkozók, emberek a Korona használatára.

Az azóta eltelt egy évtized viszont bebizonyította; a Bocskai Korona életképes tudott maradni, szemben más helyi pénzekkel. Igaz, ehhez az önkormányzat erőteljes hozzáállása is kellett, no meg nem kevés forint fedezet, hiszen a Korona 100 %-os forint fedezettel rendelkezik, és nagyon komoly banki ellenőrzés mellett működik. Mint Girus Zoltán a forgalmazó Hajdúnánási Holding Zrt. vezérigazgatója mondta, az elmúlt 10 év alatt számítások szerint mintegy 2 milliárd forintnyi forgalmat generált. A kezdeti alig egy tucatnyi elfogadóhelyek száma mára több mint 130.

Mindamellett, hogy a városban forog a Korona, a gyűjtők előszeretettel vásárolják, hiszen a különlegesség mellett egy igen szép, hajdúsági motívumokkal bíró „bankók” a Korona címletei.

                A Város napon megtartott jubileumi születésnapi ünnepségen minden szerződött elfogadóhely tulajdonosa és a program résztvevői művészi kivitelű Bocskai Korona emlékérmet vehettek át.

A programot partiumi testvérvárosunk, Érmihályfalva nemzetközileg is elismert Nyíló Akác Néptáncegyüttesének fergeteges műsora zárta

. (r.zs.)

 

Galéria