Hivatalosan is Népi Iparművész címet kapott három nánási szalmafonó asszony
hajdunanas.hu | 2022.Jun.20. 09:57

A Helyi Sajátosságok három munkatársa Népi Tárgyalkotó Iparművész címet kaptak.

A Helyi Sajátosságok három szalmafonó asszonya, Bata Sándorné, Nagy Sándorné és a már nyugdíjas Fejesné Szebenyi Éva Népi 2017 novemberében nyújtották be először alkotásaikat a Hagyományok Házába népi iparművészeti minősítés céljából, melyet hosszú előkészületek előztek meg. Sok-sok éven keresztül tanultak, gyakoroltak, tudásuk legjavát az online térből, valamint Kőrispatakon élő, még a mai napig is kalapfonatokat készítő idős emberektől sajátították el.

Szólláth Tibor polgármester folyamatosan támogatta az asszonyokat: minden évben kiutaztak a szalmafonó asszonyokkal Kőrispatakra tanulmányútra.

A népi iparművészeti alkotások minősítésének kritériuma a tárgy tartalma, néprajzi hagyománya és esztétikai értékei, egykori és a jelenlegi funkciója, valamint az alkalmazott technika és a kivitel minősége. A "Népi Tárgyalkotó Iparművész" minősítéséhez az alkotónak meghatározott számú zsűrizett alkotást kell megszereznie. A "Népi Tárgyalkotó Iparművész" minősítő cím feltétele öt Hagyományos Mesterremek, valamint harminc Hagyományos Míves Termék kategóriába besorolt alkotás.

2017 novemberében indultak el ezen az úton melyet három év tanulás gyakorlás előzött meg. Bata Sándorné, Nagy Sándorné és a már nyugdíjas Fejesné Szebenyi Éva Helyi Sajátosságok dolgozói 7 év munkája, kitartása, a szalmafonás utáni elhivatottsága beérett. Az elmúlt héten Budapesten a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban a Népi Iparművészeti Tanács osztotta ki az idei év Népi Tárgyalkotó Iparművész címeit. A múlt évben Fejesné Szebenyi Éva az idei évben Bata Sándorné és Nagy Sándorné is elnyerték a Népi Tárgyalkotó Iparművész címet immáron hivatalosan is.

Az ő kezük munkáját is dicséri ez a míves kivitelű, csigaformájú búzakoszorú, amelyet több éve már a budapesti Szent István Bazilikában helyeznek el az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtt néhány nappal.

Galéria