II. ÖKO Expo Kiállítás és Konferencia
hajdunanas.hu | 2021.Oct.12. 09:27

Egy év kényszerpihenő után újra megtelt az ökológiai gazdálkodás iránt elkötelezett gazdálkodókkal és a bio termékek iránt érdeklődő fogyasztókkal a Kendereskert a II. ÖKO Expo keretében.

A kiállítás első napja leginkább a szakmát érintette. Az előadások, a kerekasztalbeszélgetések és a gyakorlati gépbemutatók fókuszában pedig két terület állt: a precíziós technológiák, melyek az ökológiai termelésben felmerülő emberi erőforráshiányra adhatnak megoldást, valamint a közétkeztetés reformja által kínált lehetőségek és kihívások, mely azért rendkívül időszerű téma, hiszen a kormányzati törekvéseknek megfelelően évről-évre fokozatosan növelni kell az iskolai menzákban a 30 kilométeren belül megtermelt alapanyagok arányát.

Az ökológiai gazdálkodás stratégiai jelentőségét és támogatottságát jól szemlélteti, hogy a szakmai konferencián tiszteletét tette Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, aki megnyitó méltányolta, hogy egyre több gazda áll át ökológiai gazdálkodásra, bár még így is messze járunk a Nyugat-Európától bio termékek fogyasztásának tekintetében; hazánkban az átlag éves fogyasztás csupán 2,5 euró/fő, van tehát bőven feladat ezen a fronton.

A jelenlegi és jövőbeli támogatásokról Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes-államtitkár tájékoztatta a megjelenteket. Az agrárium oktatás által elérhető fejlődési potenciáljáról pedig a Debreceni Egyetem képviseletében Dr. Harsányi Endre agrárinnovációért felelős rektorhelyettes és Dr. Stündl László dékán beszélt.

Szólláth Tibor polgármester házigazdaként szólt a megjelentekhez, Dr. Tiba István pedig mint a térség országgyűlési képviselője arról szólt köszöntőjében, hogy milyen jelentőséggel bír az ÖKO Expo a gazdatársadalom életében.

A megnyitót követően Dr. Roszík Péter a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője, a rendezvény védnökével Jakab Istvánnal közösen adta át a Magyar Biokultúra Szövetség 2020. évi díjait.

A szakmai konferencia mellett az érdeklődőket több mint 40 kiállító várta standjainál, hogy bemutathassák az ökológiai gazdálkodáshoz szükséges termékeiket és szolgáltatásaikat. A legkiemelkedőbb kiállítókat a nap végén a zsűri az ÖKO Expo díjaival jutalmazta. Az esemény fődíját az Attend SA Kft. nyerte el, termékdíjat kapott a Biofaktúra Kft., innovációs díjban részsült a Faragoprojekt’17 Bt., a Küllőskapa.hu pedig elnyerte a rendezvény különdíját.

A program második napja már főként az iskolákat és az ökotudatos családokat volt hivatott megszólítani.

A napot Hajdúnánás legszebb konyhakertjének díjátadó ünnepsége indította, majd kezdetét vették az igazi gyermek és családbarát programok, melynek részeként a fiatalok bepillantást nyerhettek a biogazdálkodás alapjaiba, illetve megkóstolhatták Buday Péter séf újragondolt „menzás” ételeit, melyek alapanyagát a Kendereskert ökogazdasága biztosította. A vásári forgatagban finom és egészséges nyalánkságok várták a vendégeket, azok pedig, akik maradandó emléket is szerettek volna hazavinni az ÖKO Exporól a kézműves foglalkozások keretében elkészíthették saját szuvenírjüket.

A gyermekek sem maradtak program nélkül. A Zöld Kör interaktív öko játszóházzal készült a látogatóknak, de volt szalmadancoló, kukoricacsutka jenga, lovaglás és lovasszekerezés, ÖKO zsibogó farm szimulátorral és mindenki kedvencével a fotómasina géppel, mellyel vicces csoportképek készültek egy élménydús nap margójára.

Izgalmas pillanatokat tartogatott még a növény és magfelismerő verseny, és ROLANDO stand-up comedy bűvész fellépése. Végül a magfelismerő vetélkedő legügyesebb versenyzői vehették át öko ajándékcsomagjaikat, de nem csak ők nyertek, hiszen mindenki jó élményekkel és új ismeretekkel távozhatott.

Ferenczy Boglárka – Fotó: Girus Zsolt

Galéria