Istállóból közösségi tér
hajdunanas.hu | 2022.Nov.07. 11:05

Az ország nyugati felén, még inkább Székelyföldön, megszokott jelenség, hogy a funkcióját vesztett gazdasági építmények átlényegülnek: közösségi terek teremtődnek bennük. A csűrökben ismét csűrdöngölők zajlanak, azaz táncos, lagzis események szerveződnek. Vagy éppen konferenciák, kiránduló csoportok eseményeinek színterei lesznek.

Miért ne lehetne ez így vidékünkön, itt, Hajdúnánáson is?

                A római katolikus templom kertjében áll egy melléképület, amely az 1960-as évek legelején épült istállónak. Papp Géza plébános úr ugyanis lovakat szeretett volna tartani, hogy „hivatali fogatával” elérje a távoli határrészek katolikusságát, hogy vasár és ünnepnapokon kiszekerezzen, például a Magi-telki iskola-templomhoz szentmisét bemutatni. Az istálló meg is épült két ló számára, szénatárolóval, szerszámossal. Az egri érsek azonban nem engedélyezte már papjai számára a lótartást. Itt, Hajdúnánáson sem, így aztán átlényegülten szolgálta az egyházközséget. Évtizedeken át egy szolgálati lakássá átalakított részben otthont adott például az 1950-ben szétszórt női szerzetesrendek két apácájának, akik egész életükön át híven szolgálták a helyi egyházat. És az istállónak szánt helyiség sem maradt üresen. Garázs lett belőle. Papp Géza ugyanis engedélyt kapott arra, hogy a Svédországban élő magyarok között gyűjtést szervezzen templomfelújításra, plébánia építésre és egy autó hazahozatalára. Ez így is történt. Ettől kezdve egy kis Fiat gépkocsi „lakhelye” lett az istálló.

1980 óta, Papp Géza plébános úr távozását követően azonban kihasználatlanul, szerszámtárolóként, bútorraktárként szolgált az egész épület. Egészen mostanáig, amikor az egyházközség pályázati forrást nyert a teljes felújítására, illetve közösségi és szálláshelyek kialakítására. A cél ugyanis az, hogy két helyiségben, a korábbi szolgálati lakás helyén legyen lehetőség szállás biztosításra, amire egy-egy egyházi esemény miatt nagy szükség is van. Az istállónak szánt tér kibővítésével (konyha, mosdó, mellékhelyiség kialakításával), pedig megteremtődik egy olyan több feladatot ellátó közösségi tér, amely egyházi és világi közösségi eseményeknek adhat otthont.

Ebben a teremben egy vidékünkön egyedülálló állandó kiállítás is helyet kapna Papi liturgikus öltözetek címmel. Az egyházközség ugyanis jelentős ilyen gyűjteménnyel rendelkezik, amely bemutatásra vár. Az épület felújításának munkálatai jelenleg is zajlanak. A tetőzet már teljesen megújult, a belső terek kialakítása, homlokzat felújítás következik.

Az új küllemet nyert és teljesen új feladattal felruházott épület nem csupán a templomkert ékessége lesz, hanem a szélesebb közösséget is szolgálni kívánja. Általa minden bizonnyal élőbbé válik majd az a szakrális tér is, amely körbe öleli a templomot, s amely az esztétikai felüdülés mellett lelki elmélyülést is nyújthat mindazok számára, akik betérnek ide. Az egyháztörténet tekintetében pedig az ismeretszerzés helye is lehet.

Buczkó József

Galéria