Jó emberek
hajdunanas.hu | 2020.Jul.23. 11:44

 

Jó emberek

 

Hajdúnánás szinte soha nem látott összefogásról tett tanúbizonyságot az elmúlt hetekben, amikor egy emberként álltak Nagy János és családja mellé, akik igen nehéz élethelyzetbe kerültek. Két súlyosan mozgássérült gyermekük utaztatásához mostanra elengedhetetlenül szükségessé vált egy olyan gépkocsi beszerzése, amelybe minden feltételnek megfelelően elhelyezhető két kerekesszék. Anyagi-fizikai-lelki erejük végső határához érkeztek és úgy gondolták, hogy a város közösségéhez fordulnak segítségért. Annyit tudni kell, hogy egy a számukra megfelelő gépjármű értéke közelít a 20 millió forinthoz.

Szoktuk volt mondani, amikor egy kisgyermek világrajön, mindegy fiú-e vagy lány, csak egészséges legyen. Ez minden szülő vágya. A sors azonban sokszor próbára teszi az embert. Van, ahol már a születés pillanatában kiderül, valami nagyon nincs rendben a kis jövevénnyel. És van olyan is, amikor látszólag minden a helyén van, és csak idő múltával látszódnak az egyre bizonyosabb jelek, nagy a baj. Aztán kiderül, gyógyíthatatlan, visszafordíthatatlan egészségromlással kell számolniuk a szülőknek. Évről évre romlik a kisgyermek állapota és egy idő után eljut oda, hogy teljesen magatehetetlen, már a beszélni sem tud, és az önkifejezést, az információ közlést már az írás sem tudja biztosítani, hiszen még az íróeszközt sem tudja megfogni. Az izmok pedig egyre csak sorvadnak, sorvadnak, és jelenleg remény sincs a folyamat visszafordítására, vagy legalább az állapot stabilizálására.

Ez a történet játszódott le a hajdúnánási Nagy családban is: látszólag két egészséges kislányuk született, akiknél egy-két év után jelentkeztek a súlyos izomsorvadással járó gyógyíthatatlan betegség jelei. A szülők természetesen megtettek mindent, ami emberileg lehetséges körülményeiket tekintve. Átalakították a házat, megtanultak mindent, ami a két kislány folyamatos gondozásához, mindennapi szükségleteik kielégítéséhez elengedhetetlen. Eszükbe sem jutott a kényelmesebb megoldás: otthonba adni őket. Helytálltak minden fronton, hiszen a lányok gondozásán kívül néhány éve szüleik ápolása is osztályrészük. És ők vállukra vették a keresztet.

A közelmúltban azonban elérkeztek, úgymond a falig, saját egészségük is veszélybe került. Nincs már erő, egészség ahhoz, hogy a két mozgásképtelen gyermeket emelgessék, szükség lett egy olyan autó megvásárlására, amelybe mindkét kerekesszéket be tudják tenni, biztonságosan, a közúti közlekedés szabályainak is megfelelően, különösebb fizikai erőkifejtés nélkül. Rövid idő után azonban kiderült: hiába a családi összefogás, pályázati forrás híján számukra ez elérhetetlen álom marad, hiszen egy ilyen gépkocsi ára a húsz millió forint körül mozog.

Ekkor gondoltak arra, hogy megpróbálnak a város közösségéhez, a barátokhoz, ismerősökhöz, a jószándékú emberekhez fordulni segítségért. Hiszen, ami egy embernek lehetetlen, azt a közösség jószándékú adományai, segítőkészsége megoldhatja. A segélykiáltás számukra is hihetetlen eredménnyel járt. Sokan, nagyon sokan ajánlottak fel kisebb - nagyobb összegeket, utaltak át az egyszámlára, vagy vitték személyesen a lakásukra. Vállalkozók léptek az első szóra. Ki konkrét és nem kis összeggel, ki még ezenfelül jó tanácsokkal, kapcsolati tőkével is támogatta őket. De nemcsak helyi segítség érkezett; az ország távoli csücskéből is üzentek; itt vagyunk, számíthattok ránk.

Amikor ezeket a sorokat írom, talán már össze is gyűlt az az összeg, amivel ezt a gépkocsit meg tudják vásárolni, és még lesz lehetőségük elmenni a szokásos balatoni üdülőhelyre, hiszen a gyermekeknek ez az egyetlen alkalom, hogy legalább évente egyszer ki tudnak szakadni a ház falai közül, találkozhatnak más emberekkel, más közegbe kerülnek, ami lelkileg is nagyon fontos számukra. Hiszen ne feledjük: a romlandó kis testek börtönében ép intellektus lakozik.

Sokszor hajlamosak vagyunk negatív értékítéleteket megfogalmazni honfitársainkról, ilyen-olyan viselkedésük, magatartásuk alapján. Talán van is igazság ezekben a véleményekben, ám arról már többször is meggyőződhettünk, hogy ha igazi nagy összefogásra van szükség, főként, ha gyermekek javát szolgálja, akkor igen is megmozdul nemcsak a szűkebb helyi közösség, hanem az ország is. Ezt most itt nálunk is megtapasztalhattuk.

KÖSZÖNJÜK HAJDÚNÁNÁS, KÖSZÖNJÜK HAJDÚNÁNÁSI ÉS NEM HAJDÚNÁNÁSI JÓ EMBEREK!

 

Rigó Tamásné

Galéria