Kékbe öltöztek a cukorbetegség elleni küzdelem jegyében
hajdunanas.hu | 2018.Nov.14. 13:32

A Diabétesz Világnap alkalmából a Hajdúnánás Városi Önkormányzat dolgozói közül többen kékbe öltöztek november 14-én – ezzel szerették volna felhívni a figyelmet a diabétesz korai felismerésének és kezelésének fontosságára.

A cukorbetegség nemzetközi szimbóluma egy kék kör. A kör valamennyi kultúrában az élet és egészség jelképe. A kék szín az eget jelképezi, mely egyesíti a nemzeteket.

November 14-én van a Diabétesz Világnapja. Az ENSZ Közgyűlése határozatban fogadta el, hogy a cukorbetegség krónikus, életminőséget rontó és költséges elváltozás. A hasnyálmirigy zavara miatt kialakuló betegség sok szövődménnyel fenyeget, de megfelelő táplálkozással, sok mozgással és folyamatos orvosi felügyelettel kordában tartható.

A cukorbetegség globális probléma, káros emberi, szociális és gazdasági hatásokkal. Ma már több mint 250 millió cukorbeteg él világszerte, számuk évente 7 millióval növekszik. A cukorbetegség népszerűsítésével – egészséges életmód, diéta, rendszeres fizikai aktivitás és életmód változtatással a kór terjedése alacsony költséggel visszafordítható.

Galéria