Készül legalább három emberöltőre
hajdunanas.hu | 2017.Jul.14. 10:17

E szavakkal mutatta be Székely Csaba fafaragó mester azt a félkész állapotban lévő székely kaput, melyet Csíkszereda megyei jogú város fog ajándékozni Hajdúnánás városának, a 3200 székely menekült 1916–1918 közötti befogadásáért.

A mester műhelye Csíksomlyóban van, a Szék utcában, félúton Somlyó és Csíkszereda között. Szakrális helyen születik hát a székelyek háláját kifejező emlékjel, melyet a csíksomlyói búcsúra érkezett 18 fős hajdúnánási csoport láthatott a búcsú napjának délutánján.

A mester és Gyarmati Zsolt múzeumigazgató mutatta be a készülő munkát. Anyagát tekintve tölgyfa, a rajta elhelyezett motívumok pedig a székely kapuk legrégibb, legarchaikusabb formavilágát vonultatják fel, A munkálatok szakmai vezetésével az igazgató urat bízta meg Ráduly Róbert polgármester úr.

A félkész állapotban lévő alkotás egy nyílatú, azaz két kapuzábén álló építmény, melynek tetőzetét kétsoros galabbúg zár majd le zsindelyfedéssel ellátva. Kontyfáján már olvasható a felirat, amely a következőképpen hangzik:

Isten fizesse meg. Alatta pedig: Hálából székely véreink 1916–1918 közötti befogadásáért. Hátlapján Csíkszereda város felirat és az állítás időpontja, valamint az alkotó neve olvasható.

Avatása a Székely Menekültek Emléknapjának keretében, szeptember 10-én történik majd, melyet a két város közötti testvértelepülési kapcsolatról szóló dokumentum aláírása előz meg.

Ez a műalkotás a főtéren fog állni, a Trianoni Emlékkő előtt. Helyét Csíkszereda küldöttségével még idén márciusban találtuk meg. A legméltóbb hely. A Nemzeti Összetartozás Napján alatta léphetünk majd az emlékműhöz koszorúinkkal, hiszen ez az emlékjel és az emlékkő ugyanazt szimbolizálja: az egykor volt történelmi Magyarországot.

A székely kapu a székely nép nemzeti jelképe, nemzeti öröksége, önazonosságának kifejezője. Ez az ajándék a hála kifejezésén túl összetartozásunk generációkra szóló jelképe is lesz, melynek fundamentumát eleink rakták le éppen száz esztendővel ezelőtt.

A mester, amikor átadja újabb alkotását megrendelőjének, e szavak kíséretében szokta nyújtani kezét: ez a kapu nem csak az öné és nem csak önt szolgálja, hanem unokáit is.

Mi éppen három emberöltőre vagyunk eleink emberbaráti cselekedetétől. Az elmúlt években sikerült a felejtés homályából napvilágra hozni az akkoriak befogadó szeretetét. Ez a kapu őrzője, figyelmeztető jele lesz az emlékezésnek, hogy üzenete unokáink épülésére is szolgáljon.

Buczkó József

Galéria