Kezdődik az allergia szezon
hajdunanas.hu | 2023.Apr.21. 10:58

Beköszönt lassan a várva várt tavasz, sokan azonban már most rettegve gondolnak a virágba boruló fák és növények által kibocsátott pollenekre, a parlagfű okozta kellemetlen tünetekre, hiszen a tél elmúltával nem csak a tavasz, hanem az allergiaszezon is kezdetét veszi. Napjainkban egyre többen tapasztalnak magukon allergiás tüneteket, még akkor is, ha hosszú éveken át semmilyen problémájuk nem volt.

 

Az allergia jelei - az orrfújás, köhögés és tüsszögés - nagyon hasonlóak lehetnek a megfázás tüneteihez. Így aki nem sejti magáról, hogy allergiás, azt hiheti csupán egy enyhe náthát szedett össze. Attól függően, hogy az allergiás reakció mely szervben történik, egyéb tünetek is jelentkezhetnek: például a légutak és a szem gyulladása, könnyezés, nehézlégzés, vagy a bőrön megjelenő kiütések és elváltozások

A tudomány mai állása szerint az allergia nem megelőzhető és nem gyógyítható, viszont számos lehetőség van a tünetek kezelésére. A legelterjedtebb módszer a gyógyszeres kezelés, valamint segítséget nyújthat az orrspray vagy szemcseppek használata.

Amennyiben valaki enyhébb allergiával küzd, és nem szeretné szervezetét hosszú távon gyógyszerekkel terhelni, vagy nem elégséges a gyógyszer hatása, egy speciális gyógymódot is alkalmazhat a tünetek kezelésére. A mellékhatás-, és fájdalommentes fényterápia - az ún. Rhinolight kezelés - helyileg hat a nyálkahártyán, hosszantartó védelmet nyújtva a kellemetlen panaszokkal szemben.

A tavasszal a kullancsok is megjelenhetnek, amely kis vérszívók világszerte számos emberi és állati betegségért felelősek, ezért is kell elővigyázatosnak lenni velük szemben. A Lyme kór egy bakteriális fertőzés következtében, míg az agyhártyagyulladást vírusos formában kaphatjuk el a vérszívóktól. A kullancsfélék családjába világszerte mintegy 700 ismert fajt sorolnak. Viszonylag nagytermetű ízeltlábúak, amelyek elsősorban madarak és emlősök, kisebb arányban hüllők vérszívói. Hazánkban mintegy kéttucat fajuk honos, amelyek közül humán szempontból legfontosabb a közönséges kullancs. Hazánkban is gyakori az elterjedésük, és nemcsak erdőkben, de az udvarokon, és közterületeken is előfordulhatnak. A tavaszi hónapokban, már április elején megjelennek és késő őszig aktívak az élőlények.

A kullancs elleni védőoltás a háziorvos által írattatható ki receptre. Több alkalmas kezelésről van szó, de nem kell minden évben megismételni, a védettség több évre szól. Ha megtörtént a baj, a kullancs eltávolítása nem igényel orvosi beavatkozást. Otthon, egy hegyes csipesszel és persze egy határozott mozdulattal könnyen eltávolítható a bőrből az élősködő. Csak akkor kell szakorvos beavatkozása, ha esetleg a kullancs beleszakad a bőrbe, vagy valamilyen tünet jelentkezik az említettek közül.

Erdei túrák alkalmával, vagy veszélyesebb helyeken alkalmazzunk kullancsriasztó szereket, és érdemes minél kevesebb bőrfelületet szabadon hagyni, ezzel is védekezhetünk. Házi kedvenceinket is megóvhatjuk, hiszen őket is szeretik a kullancsok, nemcsak az embereket.

 

Dobos M,

Galéria