Kitüntetést vehetett át Péteri Lajosné
hajdunanas.hu | 2018.May.29. 09:21

Tizenhatodik alkalommal szervezték meg az Idősügyi Konferenciát, melyet május 23-án tartottak a hajdúböszörményi városháza Báthory-termében.

A tanácskozáson Hajdúnánás mellett Hajdúböszörmény, Hajdúdorog és Balmazújváros érdeklődő szép korúi voltak jelen. Most az Árpád-kori Böszörmény volt a tanácskozás fő témája. Ehhez kapcsolódóan jutalmazták a négy település elismert történészeit, helytörténészeit: Hajdúnánásról Péteri Lajosnét, Hajdúböszörményből Nyakas Miklóst, Hajdúdorogról Pappné Pap Irént, Balmazújvárosról pedig Burai Istvánt.

 

„Hajdúnánási barátaim emlegetik, nincs ma olyan városi leszármazott, aki ne kapná fel a fejét e névre: Péteri Tanárnő. Így, csupa nagybetűvel, ahogy egy valódi, egész felnőtt életében ízig-vérig, szívvel-lélekkel pedagógusnak, közösségszervező, csupa szív hölgynek dukál a megszólítás. Úgy hiszem, az életút alábbi néhány mozzanata segít megvilágítani a rendkívüli hatást gyakorló pálya gyökereit és példát mutat a jövő generációk számára is.

Péteri Lajosné Mikó Julianna tősgyökeres hajdúnánási, ahogy felmenői, a régmúltban Erdélyből ide származott Kémery Mikó és Almásy Nagy családok is a település jó hírét öregbítették. A Tanárnő minden alkalommal elmondja, hogy a szellemi gyarapodására a legnagyobb hatást nagyapja, gyámja, Almásy Nagy Lajos gyakorolta. Tőle kapta az olvasás, a versek szeretetét, az újra való nyitottságot, de ő ismertette meg elsőként a város határával vagy éppen Debrecennel is, amikor gyakori útjain oda elkísérhette őt. Elemi iskoláit háborús időkben, 1941 és 1945. között a helyi Református Leányiskolában végezte, ahonnan egyenes útja vezetett az ottani Református Gimnáziumba, a mai gimnázium jogelődjébe, amely tanárként is visszavárta őt. Az egyetemet a Debreceni Egyetemen, akkori nevén Kossuth Lajos Tudományegyetemen végezte el, ahol kitüntetéses diplomát kapott magyar-orosz szakon. Tanulmányait minden iskolatípusban nagy szorgalommal, kitűnő eredménnyel végezte. Egyetemi alma matere e tanév elején tüntette ki gyémántdiplomájával egykori tanítványát.

Hazakerülvén, immár férjével, Péteri Lajossal együtt legendás tanárpárost alkottak. Ahogy egy tanítványa fogalmazott, „közösségformáló uzsonnát” is csomagolt az átadott ismeretek egy-egy szelete mellé. Közösséget formált megyei szakfelügyelőként is, amikor tanfolyamokat szervezett kezdő tanártársai részére. Itt teremtett alkalmat a módszertani ismeretek átadására. Mindezeknek a tevékenységeknek a nyomán tüntették ki szűkebb pátriájában a Makláry Lajos Pedagógiai és Közművelődési Díjjal 2006-ban.

Szerepe volt e kitüntetésben és a ma átnyújtandó díjban azoknak az érdemeknek is, amelyeknek Péteri tanárnő nyugállományba vonulása után a közösségért tett. Ki kell emelni ebből a helyi református anyakönyvek kutatása, digitalizálása, a helytörténetírás, az ismeretterjesztés területén végzett fáradhatatlan és nélkülözhetetlen munkáját.

Egykori tanártársai szerte a megyében, a tőle többek között emberséget, tisztességet, szorgalmat tanult diákok, Hajdúnánás múltjának kutatói, a helyi közösség képviselői mind különösen nagyra tudják értékelni azt az életművet, amit Tanárnő felmutatott. A mai kitüntetés tehát főként köszönet. Hiszen minden elismerés dicsőség a kitüntetettnek, de megkülönböztetett tisztesség annak a közösségnek is, amelytől azt elfogadja. Megyénk polgárai nevében tehát szívből köszönöm a közösség érdekében végzett munkáját. Kitüntetéséhez szívből gratulálok, további életéhez, munkájához sok erőt, jó egészséget kívánok!

Dr. Csiszár Imre

Hajdúnánás alpolgármestere

Galéria