Kovács Balázs: Kitagadva : Családi titkok és a történetmesélés ereje
hajdunanas.hu | 2022.Jan.19. 09:40

Dr. Csiszár Imre történész ajánlása Kovács Balázs családfakutató régi hajdúnánási családok története ihlette könyvéhez

Ritkán találkozik az ember olyan kötettel, amely olyan közvetlenül megszólítaná, személyesen megérintené és elgondolkodtatná, mint Kovács Balázs gyűjteményes munkája. Első látásra családi történetekből, anekdotákból, elbeszélésekből áll, amelyeket a szerző kiterjedt kutatómunkával tárt fel a régi hajdúnánási családok családfáinak összeállítása során. Sokkal többről van azonban szó, mint érdekes történetekről, kalandos életutakról, mert ez a könyv mindannyiunkról szól, mindenkiről, aki olvassa, és arról is, akinek csak ezt követően fog a kezébe kerülni.

Az emberi sors elevenedik meg a kötet lapjain, az az emberi sors, amely sohasem önmagában áll, hanem mindig szorosan kapcsolódik az elődök, nem egyszer több generációval korábbi felmenők életéhez, és amely hatással van a következő nemzedékek életére is. Generációs sorsközösségek, családi titkok, öröklődött jó vagy rossz beidegződések, tudattalanul alkalmazott, eltanult mechanizmusok elevenednek meg a kötet lapjain, amelyek sokszor rejtve maradnak előttünk, mégis irányítói életünknek, befolyásolják döntéseinket.

                Családunk történetét valamennyire mindannyian ismerjük, s ez a mi személyes örökségünk, amelyből táplálkozunk, és amit magunkkal viszünk. Önazonosságunk része, meghatároz bennünket. Elődeink élete, akár jó, akár rossz dolog történt velük, óhatatlanul kihat ránk is, ahogy a velünk történt tragédiák vagy szerencsés fordulatok is hatással lesznek az utánunk következőkre. Olyan szoros láncolat ez, amelyből akkor sem tudunk kiszakadni, ha szándékunkban áll, viszont ha tudatosítjuk magunkban közösségünket elődeinkkel, megismerjük az ősök történetét, esendőségeiket, hibáikat, erényeiket, érdemeiket, akkor mi is erősebbé válunk. Meghatározó örökség ez, kapcsolódási pont a velünk rokonságban állókkal és arra figyelmeztet, hogy sohasem vagyunk egyedül. Senki sincs teljesen magában, mert szülei, nagyszülei, dédszülei és korábbi felmenői tudása, tulajdonsága, életfelfogása ötvöződik benne.

                Kovács Balázs rendkívül érzékletesen ír saját élményeiről, kutatóútjáról, családi indíttatásáról, és saját múltunk, családtörténetünk megismerésére ösztönöz. Könyvében izgalmas időutazásra hív, amelyben hajdúnánási családok történetébe nyerhetünk bepillantást, olyan emberekébe, amilyenek mi is vagyunk, törekvők, esendők, akiknek az életét sikerek, hibák, szerencsés fordulatok és sorstragédiák, valamint ezek különböző mértékű egymásra hatása határozta meg.

Ha figyelmesen olvassuk a könyvet, magunkra ismerhetünk, vagy azon kaphatjuk magunkat, hogy saját magunkról, családunk történetéről gondolkodunk. Ez az önreflexió azonban csak előnyünkre válhat, segíthet megismerni és meghatározni önmagunkat, a világban elfoglalt helyünket, és segíthet, hogy gyökereinkre találva biztosabb lábakon álljunk gyorsan változó világunkban.

Egy könyv nemzedékeken át tovább gyűrűző hatástípusokról - történeteken keresztül - egy témakörről, ami -valahogyan- mindannyiunkat érint - hajdúsági sztorik 300 oldalon - nemcsak helyi kötődésűeknek.  A könyv megvásárolható a Móricz Pál Városi Könyvtárban, a szerző pedig a facebook.com/kitagadva oldalon és a nanasicsaladfarendeles@gmail.com címen is követhető-elérhető.

Galéria