Közösségi szolgálatot teljesítő diákok és diákmunkások a könyvtárban és múzeumban
hajdunanas.hu | 2021.Sep.29. 10:20

A köznevelési törvény előírása szerint 2016-tól az érettségi vizsga megkezdésének feltétele, hogy minden diák 50 óra közösségi szolgálatot teljesítsen középiskolai tanulmányai során. Intézményünk 2014 óta fogad diákokat a közösségi szolgálat teljesítésére. Az elmúlt években többféle feladatot végeztek el. Részt vettek a Strandkönyvtár működtetésében, a helyismereti gyűjteményben található kéziratokat gépelték számítógépre, régi szövegeket, fotókat szkenneltek. Ezen a nyáron 15 gyerek jelentkezett, akik augusztus hónapban segítették munkánkat. A Jégkorszak kiállításban fogadták és kalauzolták az érkező vendégeket. A diákmunka program egyik fontos célja, hogy segítse a résztvevő tanulók szakmai fejlődését, illetve, aki még előtte áll, annak a pályaválasztását.

Az önkormányzat szervezésében megvalósuló projekt keretében július-augusztus hónapokban 12 középiskolai tanuló és egyetemi hallgató dolgozott egy hónapot intézményünkben. A helyismereti gyűjteményben található anyagok digitalizálása mellett részt vettek helyi értékek felkutatásában és a helyi értéktárba történő felvételhez javaslat kidolgozásában. Segítettek a Hungarikum rendezvényen a helyi értékeket bemutató pavilonok berendezésében és a látogatók fogadásában, tájékoztatásában. Részt vettek a nyári táborok munkájában, online felületeinken szervezték a Jégkorszak kiállítás reklámtevékenységét.

Köszönjük, hogy pontos és lelkiismeretes munkájukkal ismét segítségünkre voltak! Reméljük, hogy feladatainkkal biztosítottuk a lehetőséget számukra, hogy munkánk minél több területét megismerjék, és Ők is hasznosnak érezték munkájukat.

Galéria