„Közszabadok szolgálathoz és területhez kötve”
hajdunanas.hu | 2018.Aug.03. 16:35

„Közszabadok szolgálathoz és területhez kötve”

A Hazánk: Észak-Alföld – Régiótörténeti konferencia

2018. augusztus 3-án, a hajdúnánási polgármesteri hivatal dísztermében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával „Közszabadok szolgálathoz és területhez kötve” címmel megrendezésre került a Hajdúk Világtalálkozójával már hagyományosan összefonódó szakmai konferencia, melyet az ideivel együtt már ötödik alkalommal rendeztek meg.

Hajdúnánás városa évek óta helyszíne olyan magas színvonalú, több éves hagyománnyal rendelkező ismeretterjesztő történész-szakmai rendezvényeknek, melyek nem csak a város történetével foglalkoznak, de regionális, s akár országos vonatkozásban is érdemlegesek. Kerepeszki Róbert egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének igazgató-helyettesének elnökletével elhangzott nyolc előadást nehéz tematikailag, s kronológiailag csoportosítani. A megnyitókor maga a levezető elnök is „színesként” jellemezte a tematikai palettát. A közelgő centenáriumi év kapcsán megfigyelhető, hogy négy előadás dolgozza fel Hazánk 1919-20-as román megszállásának interakcióját, míg a fennmaradók az említett hajdúterület történetének egy-egy szeletét tárgyalták.  

A rendezvény plenáris előadásában Buczkó József, a Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti gyűjtemény igazgatója a román megszállás és Hajdúnánás kapcsolatát vázolta fel. Előadása nyitányaként a centenáriumi év emlékezetének fontosságát hangsúlyozta. Idén száz éve annak, hogy véget ért az első világháború, s a román betöréstől az otthonaikból 1916-ban elmenekült székelyek hazatérhettek. 1919 hasonlóan fontos év, hiszen – mint mondta – a románok végigfosztogatták az egész országot, így Hajdúnánást is. Előadása a hiteles visszaemlékezések bemutatásával tett mély benyomást a hallgatóságra. Végezetül ifjabb Buczkó József történész egyetemi hallgató szakdolgozatáról ejtettek szót, melyben feltárja az 1919–1920. évi román katonai megszállás hajdúnánási vonatkozásait.

A diskurzusnak helyt adó hajdúváros után három szekcióban a következő előadásokra került sor. Bödők Gergely a Clio Intézet ügyvezetője „Tizenegy hónap – Debrecen román megszállása” című előadásában Debrecen helyzetét ismerhettük meg, szintén a román megszállás idején. Perczel Olivér, a Clio Intézet munkatársa „Román megszállás a Hajdúságban (1919-1920)” címmel tartotta meg előadását.  Végh Loretta Vivien, a DE Történelmi Intézetének történelem-magyar szakos tanárjelöltje „A román megszállás és a Friedrich-kormány” című előadásának nyitányaként a Tiszántúlt emelte ki, mint az egyre zsugorodó ország legtöbb kárt szenvedő régióját.  A román megszállásból kitekintve, Nyakas Miklós, a Hajdúsági Múzeum nyugalmazott igazgatója a báródsági nemesi kerület történetéből tartotta meg előadását. Szikla Gergő, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának főlevéltáros-igazgatóhelyettese Hajdú vármegye kialakulásának történetét tárta a hallgatóság elé. Brigovácz László, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának levéltárosa „Közegészségügyi ellátás és házi gyógyszolgáltatások a dualizmuskori Hajdú vármegyében”, Husvéth András, a Magyar Nemzeti Levéltár, Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának, Hajdúböszörményi Fióklevéltárának főlevéltárosa pedig a vidéki települések kulturális életében az értelmiségek fontos szerepét hangsúlyozva „Apostol Elek lelkész élete és helytörténeti munkássága” címen tartotta meg előadását.

A konferencia zárásaként - a színvonalas előadások végett a korábbi évek gyakorlatát megtartva - Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere bejelentette, hogy Hajdúnánás Városi Önkormányzat és a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézetének együttműködéséből publikációs lehetőséget hirdet az előadóknak a DE Történelmi Intézetének Történeti Tanulmányok című folyóiratába.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósított történelmi konferencia az idei évben is szép számú előadó részvételével járult hozzá a térségben a több éves hagyománnyal rendelkező tematikus hajdúnánási konferencia szakmai színvonalához.

A konferencia további támogatói: Hajdúnánás Városi Önkormányzat, Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézete, Járom Kulturális Egyesület.

Szerző: Ónadi Sándor

A teljes konferenciabeszámoló elérhető a http://ujkor.hu/content/kozszabadok-szolgalathoz-es-terulethez-kotve-konferenciabeszamolo címen.

 

Galéria