Kutakról és vízkészletvédelemről általában január 1-től
hajdunanas.hu | 2024.Mar.01. 09:30

Kutakról és vízkészletvédelemről általában január 1-től

A kutak olyan vízilétesítmények, amelyek építéséhez, átalakításához, üzemeltetéséhez és megszüntetéséhez bizonyos esetekben vízjogi engedély szükséges.

A kutakkal kapcsolatban január elsejétől több fogalmi elem vált lényegessé. Az egyik a talp-mélység, amely a kútnak a talajszinttől mért mélysége. A másik kulcsfontosságú fogalmi elem a vízkészletvédelmi országtérkép, amely az Országos Vízügyi Főigazgatóság közreműködésével 2023. szeptember elején készült el, majd ezt követően a Hivatalos Értesítőben (és az interneten az alábbi felületen: https://www2.ovf.hu/preview/hireink/ovf-hirek/vizkeszletvedelmi-orszagterkep) is megjelent. A térkép meghatározza, hol találhatóak az országban vízkészletvédelem szempontjából kockázatmentes és kockázatos területek.

Háztartási vízigényt biztosító kutak

A háztartási vízigényt biztosító kutak fogalmát a 2023. június végén elfogadott vízgazdálkodási törvény módosítása vezette be, és idén január elsejétől vált hatályossá. Ezek szerint a háztartási vízigény nem pusztán az évi 500 köbmétert meg nem haladó mértékű vízhasználat, hanem célja természetes személyek ivóvízellátásának, vagy személyes és háztartásvezetéssel összefüggő vízszükségletének biztosítása. A vízgazdálkodási törvény hozzáteszi mindehhez, hogy a vízigény biztosítása a kút létesítési helye szerinti ingatlan tulajdoni viszonyaitól és az ingatlan fekvésétől független.

  • Amikor nem szükséges adminisztráció: a 2023. december 31. előtt létesített fúrt kutak 50 métert meg nem haladó talpmélység esetén „automatikusan” jogszerűnek minősülnek, vagyis sem bejelentési kötelezettség, sem vízjogi engedély kérése nem kapcsolódik hozzájuk (mindegy, hogy kockázatos vagy kockázatmentes területen találhatók -e). A január elsejét követően kialakított 50 méter talpmélységet el nem érő kutak közül csak azokat nem szükséges bejelenteni, amelyek kockázatmentes területen találhatóak a fent említett térkép alapján.

 

  • Amikor szükséges adminisztráció: A 2024. január elsejétől hatályba lépő új szabályok értelmében, amennyiben a háztartási vízigényt biztosító kút korábban létesült és 50 méter meghaladó talpmélységgel rendelkezik, függetlenül attól, hogy milyen területen (kockázatos vagy kockázatmentes), használatához vízjogi engedélyt kell kérni. A 2024-től létesített kutak esetén, ha 50 métert meghaladja a talpmélység, vízjogi engedélyt kell kérni, függetlenül attól, hogy milyen területen (kockázatos vagy kockázatmentes) található. Amennyiben azonban 50 méteres talpmélységet nem haladja meg, de kockázatos területen található, előzetes bejelentésköteles.

 

Idén január elsejét megelőzően a helyi önkormányzat jegyzőjének hatáskörébe azok a kutak tartoztak, amelyek magánszemélyek nem gazdasági célú vízigényét elégítették ki. Ám 2024-től a háztartási vízigényt biztosító kutak engedélyezése, illetve előzetes bejelentése esetén már a katasztrófavédelmi igazgatósághoz kell fordulni.

Forrás: Menedzser praxis - Önkormányzati tanácsadó 2024/2. szám

 

Galéria