Lélekliget Emlékpark: szoborparkot alakítottak ki a városi köztemető mellett
hajdunanas.hu | 2020.Oct.12. 09:50

A Lélekliget aktív közösségi tevékenységeknek, a hagyományok ápolásának biztosít színteret látványos környezetben.

 

Az új közösségi tér létrehozásának elsődleges célja a temető bejáratához és a városhoz méltó, fenntartható, innovatív és egyedi zöldkörnyezet kialakítása volt.

A parkban számos egymáshoz szervesen kapcsolódó térelemet alakítottak ki, ilyen a tölgyfából faragott szobor, a FelemelŐ, melynek fő motívuma a víz felőli oldalon szarvas, a temetői oldalon főnixmadár, a tetején sólyom.

A szobor előtt mészkőből épített csobogó található, melynek egyik kövére az állatövi jegyek vannak kifaragva. 

Több, fából készült alkotás is helyet kapott a Lélekligetben, az Ölelés, az Álomkép, a híd, valamint a pihenőpadok támlája is egyedi. A tölgyfából és akácból készített szobrokon túl mészkőből készített alkotás is található itt, a Kőbe vésett álom. Egy különálló talapzaton az Időszigeten fémből készült napóra áll.

A Lélekliget minden eleme egyedi darab. A FelemelŐt, az Álomképet, a harangláb pártáját, a padok támláit Réti Szabó Sándor készítette. Az Ölelés, a Kőbe vésett álom, a napóra és a többi kőből készített díszítés Tóth Imre munkája.

A Lélekliget másik különlegessége a szürke porcelánburkolattal fedett emlékfal, amelyen Szent Mihály arkangyal attribútumai díszítenek. Ezen a falon a hozzátartozók szeretteik arcmásait helyezhetik el. A háborúk alatt sok egy emberről csak az értesítés maradt, hogy eltűnt és a hozzátartozók soha többé nem látták. Itt ezek az arcok is újra beindíthatják a lelki kapcsolatot.

A átadott emlékpark így sokkal több, mint egy növényekkel, szobrokkal díszített terület. Különleges elhelyezkedése folytán, szakrális jellegénél fogva alkalmas a lelki megnyugvásra is.

Az emlékparkot úgy alakították ki, hogy akár tovább is bővíthető a városban élő alkotók bevonásával. A ligetben létrehozott tanösvény a flóra és fauna ismertetése mellett alkalmas lehet helytörténeti ismeretek bővítésére is. A terep lehetőséget ad továbbá az ide látogató óvodai, iskolai csoportoknak a várostörténet nevezetes eseményeinek és mindazon embereknek megismerésére, akik életüket áldozták lakóhelyük és hazájuk védelmében.

Galéria