MAGYAR–LENGYEL FIATALOK PROGRAMJA USTRONBAN
hajdunanas.hu | 2023.Jun.30. 09:49

MAGYAR–LENGYEL FIATALOK PROGRAMJA USTRONBAN

 

A Hajdúnánás Városi Önkormányzat a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával magyar–lengyel ifjúsági alkotó együttlétet támogató pályázati programot valósított meg testvérvárosunkban Ustronban. A program keretében 30 fő hajdúnánási fiatal lengyelországi látogatására nyílt lehetőség testvérvárosunk nyári szezonnyitó rendezvényének idején. A hajdúnánási fiatalok részesei  voltak a  Otwarcia  Sezonu  Uzdrowiskowego  rendezvénynek,  felfedezték  a  környék  kulturális  és természeti értékeit, lengyel barátokat, életre szóló élményeket szereztek.

A 2023. június 22-26 közötti időszakban 30 fő fiatalokból álló csoport 4 napos lengyelországi utazása valósult meg. A csoportot a városunkban működő Aranyszalma néptáncegyüttes tagjai alkották. A lelkes ifjú táncosok városunk fiataljainak képviseletében jelentek meg és léptek fel az Ustronban megrendezésre kerülő kulturális programokon. A program központjában természetesen nem csak a fellépés állt, hanem az a hatalmas lehetőség, hogy a hajdúnánási fiatalok megismerhették Lengyelország kultúráját, kulturális értékeit, turisztikai látványosságait, ugyanakkor találkoztak és barátságot kötöttek a testvérvárosunkban élő fiatalokkal.

Ustronban számos színes program várt a magyar fiatalokra. A város felfedezése során eljutottak a település legmagasabb pontjára, a Czantoria Wielka hegyre felvonóval, ami 995 méter magas. Ott bobozásra és túrázásra is volt lehetőség. A későbbiekben a Projekt Ustroń Egyesület elnöke kalauzolta őket végig a városon, mesélve az érdekességekről, a város kialakulásáról, a térségben a gyógyászati központjuk jelentőségéről. A helyi múzeumban tett látogatás során megismerték a cieszyni népviseletet és régi használati tárgyakat. A lengyelországi fiatalokkal a kapcsolatteremtés egy nagyszabású, nagyon igényes szimfonikus rock koncertre, a „Artis Symphony Orchestra: Legendy Rock'a Symfonycznie” való meghívással vette kezdetét.  Találkoztak továbbá a Czantoria kórus két képviselőjével, megismerték szakmai munkájukat. Megtudták, hogy Czantoria kórus is járt már sok évvel ezelőtt Hajdúnánáson a városi énekkar meghívására, személyükre ismeretlenül is ismerősökre találtak.

A rendezvény napján az eső miatt felvonulás elmaradt, de a néptáncos fiatalok látványos fellépésükkel életre szóló élményt adtak a lengyel közönségnek. A kapcsolatépítés tovább folytatódott Tekla Klebetnicával és zenekarával is, akik szenzációs koncertet adtak. A zenekar nemcsak lengyel népzenét játszik, hanem balkán és Kárpát-medencei gyűjtésekből is inspirálódnak, így feldolgozásaikban a magyar dallomok is megjelennek. Kulturális vonalon több nemzedékkel is jött létre találkozás, így a legkisebbekkel is. A Kalety Ének- és Táncegyüttes a Kalety Fúvószenekarral közösen egy rendkívüli regionális kulturális műsort adott elő.

Az ott tartózkodás utolsó napján a fiatalok a szomszéd Cieszynbe városba látogattak el, itt Árpádkori emlékekkel és a város nevezetességeivel ismerkedtek meg, majd a találkozó egy délutáni kiállítás megnyitón folytatódott a helyi művelődési ház nézőterén. A II. Nyári Művészeti Szalon országosan ismert alkotók munkáit mutatta be. A megnyitón egy helyi jazz énekesnő, Karolina Kidoń előadása is látható-hallható volt.

A program zárásaként a néptáncegyüttes tagjai a környékbeli lakók és turisták szórakoztatására rögtönzött táncházat tartottak a város főterén. A nézők között sokan érdeklődtek a magyar néptánc iránt és néhány bátor nézőnek a táncosok közzé állva sikerült elsajátítania a lépeseket.

A program sikeres megvalósítását az Ustron-Hajdúnánás közötti köteléket összetartó hajdúnánásról származó Nagy Ágnes képzőművész segítette, aki nagy örömmel vett részt a lengyel-magyar fiatalok találkozásának helyi szintű megszervezésében.

 

A résztvevőknek hatalmas élményt jelentett ez az út, mert sok új ismeretségre, barátokra tettek szert, barátokra találtak, illetve számos kulturális helyszínt látogattak meg  A jövőben is keressük a lehetőséget, hogy a lengyel-magyar fiatalok kapcsolatépítése a megkezdett úton tovább folytatódjon.

 

A program a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával valósult meg.

 

 

 

Galéria