Megérezni a kisváros szeretetét
hajdunanas.hu | 2019.Aug.05. 11:36

Tizennegyedik alkalommal fogadta alkotóművész vendégeit Hajdúnánás városa a Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótáborban.

Július 17-én 17 órakor nyílt meg a XIV. Képzőművészeti Alkotótábor Hajdúnánáson a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ galériájában. A kiállítást a város alpolgármestere, Dr. Csiszár Imre nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte a művésztelep megnyugtató szerepét a város életében, hiszen a 14. alkalom már az ifjúság számára is a középiskolába lépést jelenti. A város számára megtiszteltetés az évről évre ideérkező művészeket köszönteni, s a város szlogenjével – „Hajdúnánás visszavár!” – emelte ki a tábor jövőbeli fontosságát is.

Szemadám György Munkácsy díjas festőművész szinte hazajáró résztvevője, s művészeti vezetője a rendezvénynek, aki egyedi gondolataival a képzőművészet napjainkban betöltött szerepével hasonlította össze a fiatalok és az érett művészek alkotó tevékenységét. Feltette a kérdést: vajon szükség van-e a ma robotika világában a képzőművészeti alkotásokra ugyanúgy, mint egykoron, amikor szinte szakrális tevékenységnek számított az alkotás? A játékszabályok betartásával talán napjainkban még fontosabb- hisz megtartó erőt rejt, s olyan szálakat sző, melyek az ilyen jellegű közös alkotások idején teremtődik, majd erősödik meg.

A művésztelep szervezője Bertalan Ferenc, hajdúnánási festőművész, aki már 14. éve hívja és várja az ideérkező alkotókat.Töltekezni, inspirálódni, s megérezni az itt lakók szeretetét- fogalmazta ittléte okát Pistyur Gabriella szentendrei festőművész, aki férjével Pistyur Imre szobrászművésszel már nyolcadik éve tölti Hajdúnánáson ezt a tíz napot.

A művészek várakozva tekintettek a bő egy hét elé, akik örömmel és immáron „hazaérkeztek” a számukra kedves alföldi kisvárosba. Az itt töltött bő egy hét alkotásaiból nyílt zárókiállítás szeptember 13-ig tekinthető meg a művelődési központ galériájában.

Fekete Andrea

Galéria