Mindennapi kenyerünkért
hajdunanas.hu | 2022.Feb.17. 09:10

Mindennapi kenyerünk alapanyagát, a jóféle alföldi búzát őrli immár sok-sok évtizede az országos hírű egykori Csiha malom, jelen idő szerint a Hajdú Gabona Zrt. Hajdúnánási Malomüzeme. Ez az az a cég, amely jó időkben, és kevésbé jó időkben is biztosítja azt a lisztmennyiséget, amelyre partnerei számítanak. A 2020 -as évi nem túl jó minőségű gabonatermést, 2021-ben is rossz évjárat követte, ennek ellenére az elmúlt esztendőben is maradéktalanul ellátták úgy a hazai, mind külföldi piacaikat.

A koronavírus járvány mellett az elmúlt évben  is meg kellett küzdeni úgy a mezőgazdaságban mint a feldolgozó iparban a rossz, szeszélyes időjárás okozta nehézségekkel. A gabonafélék egyik legnagyobb felvevő piaca malomipar, létszükségletük, hogy legyen megfelelő mennyiségű és nem utolsósorban megfelelő minőségű búza, hiszen csak így tudják maradék nélkül kiszolgálni partnereiket. 2020-hoz –hasonlóan 2021-ben sem volt kiváló évjáratú a búzatermés, sem mennyiségben, sem minőségben – mondja Fórizs Roland a Hajdúnánási Malomüzem vezetője. Nem könnyű feladat ilyen körülmények között a megszokott lisztminőséget előállítani, sok helyen kellett próbálkozni, míg megfelelő lett a vásárolt gabona, ahhoz, hogy a kiváló minőségű nánási lisztet elő tudják állítani. Nem is tudták teljesen feltölteni a silókat, most is folyamatosan vásárolniuk szükséges.

Az alapanyag ellátás jelenleg úgy tűnik biztosított az új termésig, ám más feladatok is adódnak az üzemben; a gépek, berendezések is kopnak az állandó használattól, rendszeres karbantartásukról folyamatosan gondoskodni kell. 2021-ben a karbantartási munkák, kisebb-nagyobb eszközök beszerzése mellett megvalósult egy nagyobb beruházás is, a koptató felújítása.

Az egykori Csiha-malomban rangot jelentett dolgozni, de a jelenlegi malomüzemre is jellemző, hogy állandó, stabil munkatársi közösség végzi a felelőségteljes munkát. Fluktuáció szinte nincs, legfeljebb a nyugdíjba vonult munkatársakat kell pótolni, ami azért nem egyszerű, hiszen a molnárképzés a mai napig nem megoldott, a régi, tapasztalat szakik mellett tudják a fiatalabbak elsajátítani a tudnivalókat, mert a nagyfokú automatizáltság mellett sem nélkülözhető az emberi tudás.

Erre az évre is vannak kisebb-nagyobb tervek, hiszen szükségessé vált, főként a nagysiló festése, javítás, de a kissilót is szeretnék festeni, illetve ott egy rostacserét is megoldani. ( HNU)

Galéria