Nagyarányú fejlesztések a Bocz-N Kft-nél
hajdunanas.hu | 2022.Nov.07. 11:04

Sikeresen pályázott idén a Bocz-N Kft., egy több fejlesztést is magába foglaló GINOP Plusz-1.2.1-21, A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása” elnevezésű pályázaton. Hogy egészen pontosan mi ez a több mint 150 milliós fejlesztés erről kérdeztük Bocz Imrét a cég tulajdonos-ügyvezetőjét.

 

Ügyvezető mi mindenre pályáztak?

A pályázat 4 elemből tevődik össze. A legnagyobb beruházás egy CNC eszterga központ (Mazak Multiplex W200), amely két orsóval és két szerszámrevolverrel rendelkezik. Képes arra, hogy megmunkálás közben két munkatérben egymástól függetlenül is dolgozzon. A pályázat kiterjed egy informatikai fejlesztésre is, ennek keretében bevezetésre kerül a Microsoft Business Central vállalatirányítási rendszere. Továbbá energetikai fejlesztés is megvalósul: egy 50kW-os napelemes rendszer és egy közel 100 kW-os levegő-víz típusú hőszivattyús rendszer kerül telepítésre.

Ez a nagy gyorsaságú japán gyártóeszköz milyen munkafolyamatokat végez, mennyire hatékony?

A gép a már üzemeltetett CNC esztergákhoz hasonlóan fog működni. A fő különbség az, hogy egy manipulátor (kötött pályán mozgó robot) fogja kiszolgálni az orsókat. A legnagyobb előnye a többi megmunkálógépekhez képest az, hogy a gép szélesebb körben alkalmazható különböző munkadarabok gyártására (csapágygyűrű, csapszegek, perselyek). A másik nagy előny, hogy azokat a munkafolyamatokat amelyeket korábban 3 gépen végeztünk, itt 1 gép fogja elvégezni, és jelentős az élő munkaerő csökkentés is.

A napelemes rendszer ebben az energiaválságos időkben igen jól jön.

Ahhoz, hogy a teljes villamosenergia igényünk kiváltásra kerülhessen, kb. 5-6 szoros kapacitású és költségvetésű naperőműre lenne szükség. Az általunk tervezett napelemes rendszer így elsősorban nem a teljes, hanem a hőszivattyús technológia üzemeltetéséhez szükséges energiaigényt hivatott biztosítani. A támogatott projekten kívül további önerő bevonásával kivitelezésre kerül egy szintén megújuló energiaforrású levegő-levegő hőszivattyús rendszer is, melyek együttesen a teljes üzemi területet lefedik.

Van egy informatikai fejlesztés is – ez mire vonatkozik?

Ez egy vállalatirányítási-, erőforrás tervező integrált szoftver, mely nemcsak a gyártási- és ellátásrendszert, hanem a teljes pénzügyi és számviteli folyamatokat centralizálja. Ez nem egy „csomagos szoftver”, azaz nem megy egyik napról a másikra. Több hónapos előkészítés, felmérés és tesztelés szükséges, ezért a Word vagy más MS Office alkalmazás során ismerős kezelőfelületű rendszert választottunk a hatékony adatkezeléshez, munkafolyamatok kialakításához. Ez a Dynamics 365 Business Central nevü program.

Ügyvezető úr, milyen előnyökkel jár, ha maradéktalanul megvalósul a beruházás?

Elsősorban a fejlesztéstől közvetlenül azt várjuk, hogy termelésünk kapacitása megnövekszik, ezáltal gyorsabban és magasabb műszaki színvonalon ki tudjuk szolgálni megrendelőinket. Közvetett értelemben az energia-felhasználás és az üzleti információ-kezelés hatékonysága révén további anyagi- és humán erőforrásokat tudunk megtakarítani vagy átcsoportosítani.

A hőszivattyús rendszerrel mindamellett, hogy a munkahelyi komfort javulásával a kollégáknak is kellemesebb környezetet teremtünk, a gépek pontosságát is nagy mértékben befolyásolja, ha tartjuk az optimális hőmérsékletet. Mindezen hatások nemcsak üzleti téren mutatkoznak meg, hanem közel 30 család anyagi biztonságát is jelenti.

−Jelentős a pályázati forrás, milyen konstrukcióban nyerték ezt el?

A korábbi évek gyakorlatához képest a GINOP Plusz-1.2.1-21 pályázati konstrukció több tekintetben eltér a korábbiaktól. A kérelmező a pályázati pozitív döntést követően előre, - nem utólag, - automatikusan megkapja a teljes támogatási összeget. Ez ösztönzőleg hat a megvalósítás biztonságos lebonyolítására finanszírozási szempontból. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ez még nem végleges, hanem inkább előlegként értelmezhető. Amennyiben a pályázó teljesíti a felhívásban meghatározott eredményeket (feltételeket), akkor az előleg átfordul vissza nem térítendő támogatássá.

Mikorra várható a projekt befejezése?

A projekt befejezését ez év december közepére terveztük. Reményeink szerint addigra befejeződik a napelem- és hőszivattyús rendszer telepítése is. A gép beüzemelése már megtörtént, a tesztüzem után a gyártás is megindulhat. A vállalatirányítási-rendszer bevezetés szintén folyamatban van, az év vége felé közeledve egyre nagyobb lépésekben haladunk. Célunk, hogy a következő évet az új termelőeszközzel teljes kapacitással kezdjük és érvényesüljenek az energiahatékonysági és IT fejlesztések pozitív hatásai.

(Lejegyezte: Rigó Tamásné – fotó: Füz László)

Galéria