Német cserediákok Hajdúnánáson
hajdunanas.hu | 2022.Nov.07. 11:07

A Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnáziumnak 2004 óta van németországi cserediák-kapcsolata a neuenhageni Albert Einstein Gimnáziummal. A Berlin melletti, több mint nyolcszáz diákot számláló iskolával való kapcsolat majdnem 20 éves. A Kőrösi diákjai és pedagógusai is vendégeskedtek már náluk, és most a németországi diákokat fogadták a helyi iskolában, és szállásolták el a családoknál. A pandémia miatt az utóbbi időben elmaradtak ezek a személyes találkozások.

 

A középiskolai program lényege, hogy a kint töltött idő alatt a diákok mélyebb betekintést nyerjenek az adott ország életformájába, kultúrájába, oktatási rendszerébe, megismerjék az országot, és – nem utolsósorban – fejlesszék nyelvtudásukat.

A mostani alkalommal is rengeteg programot szervezett az iskola és a diákokat befogadó családok. A csoport a Kendereskertbe is kilátogatott, ahol a nánási nevezetességekkel is megismerkedhettek.

Bár vannak olyan családok, ahol nem mindenki beszéli a nyelvet, de így is remekül elboldogultak, és nem akadályozott senkit a felhőtlen kikapcsolódásban és a barátkozásban.

A Kőrösi Gimnáziumban nagy gonddal és szeretettel készítik elő a diákok kiutazását vagy éppen a német gyerekek fogadását, hiszen minden alkalommal életre szóló élményekkel lesznek gazdagabbak a program résztvevői. Rengeteg szervező munka szükséges ehhez mind az intézmények részéről, mind a pedagógusok és a szülők részéről is.

Ez a találkozó most is bebizonyította, hogy mennyire fontos a nemzetek közötti kapcsolatok, a barátságok ápolása, amely akár egy egész életre szólhat.

 

Dobos M.

 

 

Galéria