Őszi családi játszónap a Kendereskertben
hajdunanas.hu | 2022.Oct.25. 13:54

Vidám gyermekkacajtól volt hangos a Kendereskert udvara október 8-án. A Hajdúnánási Óvoda valamennyi tagintézménye részt vett ezen az őszi népi hagyományápoló családi napon, amit egy pályázat keretén belül valósítottak meg. A programnak ez már a második állomása volt, hiszen május 28-án a Ligetben már volt egy hasonló jellegű családi játszónap. A pályázat célja a népi hagyományok ápolása, a népi mesterségek megismertetése a gyerekekkel és a régmúlt szokásainak újjáélesztése.

 

A megnyitón a város nevében Nagyné Legény Ildikó alpolgármester köszöntötte a nap főszereplőit, az aprócska gyerekeket, valamint mindazokat, akik szívesen részt vettek ezen a napon. Majd Máróné Zubor Gizella intézményvezető ismertette a program célját és köszöntötte a vendégeket.

Ezen a napon meglepetéssel készültek az óvodai dolgozók. Itt debütált először a nemrégiben megalakult Mesetarisznya színjátszó csoport, akik egy népmesét jelenítettek meg a színpadon. A Só című mesedarabot vitte színpadra az óvoda munkaközössége. Az óvoda dolgozóiból álló csoport hatalmas sikert aratott a bemutatott darabjukkal, így további terveik is vannak a Mesetarisznya színjátszó csoporttal.

A Hajdúnánási Óvoda valamennyi tagintézménye részt vett ezen az őszi családi játszónapon, amely egyfajta közösségépítő jellegű program is volt. A nap folyamán a Holló Együttes is a színpadra lépett, akik zenés előadásukkal vidám hangulatot varázsoltak.

A csillogó szemű gyerekek örömmel vették birtokba a kézműves sarkot, ahol mindenféle kreatív dolgot alkothattak kedvükre különböző anyagokból és különböző technikákkal.  Természetesen itt is előkerült a népviselet, így az ügyesebbek pártát is készítethettek maguknak, de

A népi játszótér a régi idők vásári forgatagára emlékeztetett. Ma már csak elvétve találkozhatunk ilyen játékokkal, azonban ezen a napon a kicsik mindent kipróbálhattak, amivel annak idején a szüleik, nagyszüleik játszottak.

Az óvónénik és a dadusok közösen egy őszi fotósarkot készítettek különböző termésekkel és tárgyakkal díszítve, ahol csodás fotók készültek emlékül erről a napról. A Portéka házat is birtokba vehették a kicsik, ahol az egészséges életmód jegyében gyümölcsöket és különleges gyógyteákat kóstolhattak.

A népi hagyományápoló családi nap létrejöttéhez rengeteg szervezés és előzetes gyűjtőmunka is szükséges volt, amibe a szülők és az óvodai dolgozók is szerepet vállaltak. Az óvoda vezetése folyamatosan keresi a lehetőséget az újabbnál újabb források bevonására, ami segíti a hasonló jellegű programok megvalósulását.

A népi hagyományápoló családi nap nagyon tartalmas és élményekkel teli volt valamennyi résztvevő számára, ami által a kicsik megismerik hagyományainkat, őseink kultúráját és a népszokásokat is.

 

Dobos M.

 

Galéria