Petőfi 200 – Emlékév 2023 A hajdúnánási Petőfi Sándor mellszobor és környezetének rendbetétele
hajdunanas.hu | 2023.Nov.10. 09:02

Petőfi 200 – Emlékév 2023

A hajdúnánási Petőfi Sándor mellszobor és környezetének rendbetétele

 

 

A Petőfi Emlékév alkalmából felújításra került Petőfi Sándor mellszobra

 

200 éve, 1823. január 1-jén Kiskőrösön, Petrovics István és Hrúz Mária gyermekeként megszületett a nemzet költője, a forradalmár, a nemzeti hős, a magyar irodalom egyik legnagyobb költője Petőfi Sándor. Ebből az alkalomból a Magyar Országgyűlés Petőfi Emlékévvé nyilvánította a 2023-as évet. Rövid élete alatt közel ezer verset írt magyarul, ebből nyolcszázötven maradt az utókorra, és az ismertebbeket sok más nyelvre lefordították.

 

 

 

 

A Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma felhívást tett közzé a 2022-2023 Petőfi-emlékévhez kapcsolódó „Petőfi emlékezete” pályázati cél szerint Petőfi Sándorra vonatkozó új köztéri emléktáblák elkészíttetésére, elhelyezésére, valamint már meglévő, Petőfire, valamint az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra utaló emlékek felújítására, restaurálására, közvetlen környezetük rendezésére.

Hajdúnánás Városi Önkormányzat a Petőfi 200 év szellemiségéhez csatlakozva pályázatot nyújtott be és nyert el a Móricz Pál Városi Könyvtár előtti területet ékesítő Petőfi Sándor mellszobrának és környezetének rendbetételére 2,5 millió Ft összegű támogatás erejéig.

A Laborcz Ferenc Munkácsy Mihály díjas szobrász által 1948-ban készített, 1949-ben felavatott alkotás immár 75 éve megbecsült és méltó módon rendben tartott része városunknak, a Hajdúnánás Város településképének védelméről szóló 13/2018. (VI. 29.) Önkormányzati Rendelete alapján helyi védelem alatt áll.

A rendszeres tisztítási munkák az évek elteltével már nem voltak elegendőek, a műemlék állapota a körülvevő növényzet miatt elszíneződött, a szobor felületén kopások, fagyásnyomok, lyukak keletkeztek, melyek kezelése már szakember bevonását igényelte.

A felújítási munkáltok szakszerű elvégzésére Török József újfehértói kőfaragó mester került felkérésre, aki elvégezete a szobor és talapzatának javítását, kőpótlását, a repedések injektálását, a felület impregnálását és a betűk újrafaragását, színezését, valamint koszorútartó rozetták elhelyezését. A szobor közvetlen környezetében új térburkolat került kialakításra és a befogadó zöldterület rendbetétele is megtörtént. A jövő évi március 15-ei megemlékezés és koszorúzás már ebben a megújult környezetben kerül megrendezésre.

Örömünkre szolgál, hogy a Petőfi 200 Emlékév jelentősége városunkban is kifejeződött. Büszkén mondhatjuk, hogy a szobrot állító elődeink és a költő emléke előtt tisztelegve a 2023 év végi felújításnak köszönhetően Petőfi Sándor mellszobra ismét a régi fényébe tündököl, és mint a magyar név megint szép lett „Méltó régi nagy hiréhez” .

 

„A műemlék a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával került felújításra.”

Galéria