Refisulisok a Bűvösvölgyben
hajdunanas.hu | 2023.Jan.25. 08:31

2022. december 1-jén a Hajdúnánási Református Általános Iskola és Óvoda 7. osztályos tanulói a debreceni Bűvösvölgy Médiaértés-Oktató Központba látogathattak el. A központban tartott foglalkozásokon olyan ismereteket adtak át tanulóink számára, amelyeket intézményünk is fontosnak tart a XXI. század rohanó világában: médiatudatosságra nevelés, a média tudatos és biztonságos használata.

 

A gyerekek szavaival élve nagyon kedves és segítőkész oktatók fogadtak minket a modern stúdiótechnikai eszközökkel gazdagon felszerelt központban. A házirend ismertetése után az osztály tanulóit három csoportba osztották be. A délelőtt folyamán a csoportok játékos formában, aktív alkotás közben tanulhatták meg, hogyan hat rájuk a média direkt és indirekt módon. Betekintést nyerhettek azokba az előkészítési folyamatokba és háttéri feladatokba, amelyek egy reklámfilm, hírműsor, rádióműsor, szinkronizálás vagy egy film elkészítésénél teljessé teszik az alkotást. Mindenki nagy kedvence volt a filmrészlet elkészítése, amely során igazi színésznek érezték magukat a gyerekek. Nem kis fejtörést okozott nekik az alaptörténet kitalálása, a hangeffektek kiválasztása, vágóképek beillesztése és a szerepek kiosztása. Igazi stábként gondolkodtak, ahol mindenkinek fontos feladata volt. A technikai hátteret a stúdióban elhelyezett gépjármű, a professzionális kamerák, mikrofonok, mikroportok és a greenbox biztosította. A Mézga család című rajzfilmsorozat egy mozzanatában a szinkronizálás rejtelmeibe kaphattak betekintést. Bátran foglalták el a műsorvezetői széket a rádióstúdiónak berendezett teremben és örömmel próbálták ki magukat, mint hírműsort vezető személyek. A foglalkozások szüneteiben nagy örömmel és lelkesedéssel mesélték el osztálytársaiknak és kísérő pedagógusaiknak az alkotás szépségeit és nehézségeit. Élményekkel telve, fáradtan érkeztünk haza délután Hajdúnánásra.

Büszkeséggel telve a szívükben néztük és hallgattuk meg az elkészült remekműveket, amelyek vidám pillanatokat és sok-sok nevetést csempésztek a rohanó hétköznapokba.

 

Bacsóné Szabó Anikó, 7.o. osztályfőnök

 

Galéria