Szállásadóknak elektronikus ügyintézés tájékoztató
hajdunanas.hu | 2024.Mar.14. 09:07

Tisztelt Szállásadók!

A helyi adókról szóló 27/2016. (VII.5.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdése alapján a magánszemélyek által eltöltött adóköteles vendégéjszakákról, vendégek számáról, beszedett adóról, az adó beszedésére kötelezett a tárgy hónapot követő hónap 15. napjáig köteles bevallást adni az önkormányzati adóhatósághoz, az erre a célra rendszeresített nyomtatványon.

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (továbbiakban: Art.) 220. § (1)-(2) bekezdése kimondja, ha jogszabály eltérően nem rendelkezik, az adóhatóság az e törvényben, adókötelezettséget előíró törvényben, illetve e törvények felhatalmazásán alapuló más jogszabályban megállapított kötelezettségnek a megszegése miatt a természetes személy adózót kettőszázezer forintig, nem természetes személy adózót ötszázezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja. A kötelezettség megszegésének minősül a kötelezettség hibás, hiányos, valótlan adattartalommal történő, vagy késedelmes teljesítése, illetve teljesítésének elmulasztása.

Ezúton kérem Önöket, hogy amennyiben a helyi idegenforgalmi adó (IFA) bevallás, illetve fizetési kötelezettség vonatkozásában elmaradásuk van, haladéktalanul legyenek szívesek pótolni!

Szíves figyelmébe ajánljuk, hogy az adóügyek döntő többsége már személyes jelenlét nélkül is intézhető, mert az önkormányzati adóhatóság kialakította a kapcsolattartás elektronikus csatornáit (Portál és ASP adószakrendszer). Vannak, akiknek kötelező ezeket a csatornákat használni, és vannak, akik eldönthetik, hogy a kapcsolattartásnak ezt a formáját szeretnék-e alkalmazni. Bárkinek van lehetősége az elektronikus ügyintézésre és kapcsolattartásra, aminek fontos szabályai vannak az adatbiztonság, az ügyfelek egyértelmű azonosítása miatt. Az adózó kötelezettségét a Portálon keresztül elektronikus úton, gyorsan és jogszerűen teljesítheti.

A nyomtatvány elektronikus úton való benyújtása az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény (a továbbiakban: Eüsztv.) és az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény szabályai alapján teljesítendő. Az Eüsztv. alkalmazásában gazdálkodó szervezet [Eüsztv. 1. § 23. pont] – ideértve az egyéni vállalkozót is – a benyújtási kötelezettségét az Eüsztv-ben meghatározott módon – elektronikus úton – köteles teljesíteni. Az e-kapcsolattartásra - az Eüsztv. és az Air. alapján - kötelezett adózó főszabályként az önkormányzat által fenntartott űrlapbenyújtás-támogatási szolgáltatás (önkormányzati ASP rendszer) igénybevételével köteles benyújtani bevallását az önkormányzati adóhatósághoz.

A szálláshely üzemeltető az idegenforgalmi havi adóbevallás megtételét indíthatja Hajdúnánás honlapjáról (https://hajdunanas.hu/33/adouegyek, „Intézze ügyeit elektronikusan” linkre kattintva) vagy az Elektronikus Önkormányzati Portálról a https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap linkről. 2024. évtől a havi idegenforgalmi adóbevallás megtételére - az Elektronikus Önkormányzati Portálra belépve az „ÁGAZAT” (Adóügy) „ÜGYTÍPUS” (Idegenforgalmi adó) lehetőség kiválasztását követően - az „ADÓBEVALLÁS AZ IDEGENFORGALMI ADÓRÓL (2024.01.01-TŐL)” nyomtatvány szolgál. A bevallás elektronikus beküldésre és papír alapú nyomtatásra is alkalmas.

Az Elektronikus Önkormányzati Portálról az E-FIZETÉS „ADÓK, DÍJAK és ILLETÉKEK” befizetése linkre kattintva az adózó az EFER rendszeren keresztül adófizetést is teljesíthet. A szolgáltatás használatával lehetősége nyílik arra, hogy hivatalunk felé a helyi adó kötelezettségét elektronikus úton teljesítse.

 

Üdvözlettel:

Kovács-Poór Brigitta

(adóügyi ügyintéző)

 

Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal
Közgazdasági Iroda
Adóügyi Csoport

4080 Hajdúnánás,

Köztársaság tér 1. szám

Telefon: +36-52-381-411/137

E-mail: poor.brigitta@hajdunanas.hu

Galéria