Szociális Munka Napja – rendhagyó időpontban
hajdunanas.hu | 2021.Sep.15. 13:39

Hajdúnánás Városi Önkormányzat augusztus 27-én tartotta meg az elmúlt évben a járványhelyzet okozta korlátozások miatt elmaradt Szociális Munka Napja városi ünnepségét a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ színháztermében.

Bár szokatlan volt az időpont, azonban az elmúlt másfél év alapjaiban írt át minden jeles alkalmat; a rendezők szinte versenyt futottak az idővel, hogy sikerüljön nyilvánosan, közösségben megemlékezni egy-egy ünnepről. Így került sor augusztus 27-én a délutáni órákban az elmúlt évi Szociális Munka Napjának megünneplésére. Az alap- és szakellátásban dolgozók helyi kis közösségét Szólláth Tibor polgármester úr köszöntötte, aki személyes köszönete mellett a város háláját és elismerését is tolmácsolta ünnepi beszédében, mindazért a munkáért, amit a járványhelyzet alatt végeztek a szféra munkatársai, nem egyszer veszélyes körülmények között.

                A COVID járvány ideje alatt az egészségügyi intézmények mellett a szociális ellátórendszerre is óriási terhek hárultak – mondja Nagyné Juhász Krisztina önkormányzati képviselő, a Család és Gyermekjóléti Szolgálat, Központ és Városi Bölcsőde vezetője. Olyan feladatokkal kellett megbirkózni, amelyekkel eddig még nem. Sok mindent meg kellet tanulni, együtt élni a korlátozó rendelkezésekkel, ezeket betartani és betartatni bizony nem volt könnyű és egyszerű feladta. Voltak szolgáltatások, amelyeket nem is tudtak működtetni. Különösen gondos eljárást követelt az idős emberekkel való kapcsolattartás.

A szociális intézmények a járványügyi helyzetben a város lakosságáért tanúsított példaértékű szakmai magatartásuk, emberi hozzáállásuk, valamint a szociális rendszerük folyamatos működéséért végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként Polgármesteri Elismerő Oklevelet vehettek át Szólláth Tibortól.

Így a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, Központ és Városi Bölcsőde, - a Hajdúnánási Református Egyházközösség Idősek Otthona - Római katolikus Egyházközösség Házi Segítségnyújtó Szolgálat - a Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ - Napfény Idősek Gondozóháza - a Hajdú-Sansz Humánszolgáltató Nonprofit Kft. Hajdúsági Házi Segítségnyújtó Szolgálat - a Segítséggel Élők Otthona - a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Hajdúnánási Szenvedélybetegek Nappali Intézménye - és végül de nem utolsósorban az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ.

A Szociális Munka Napjához hasonlóan, 2020-ban elmaradt a Város napi ünnepség is, ahol szintén hagyomány Polgármesteri Elismerő Oklevelek átadása azoknak, akik munkájukkal nagyban hozzájárultak a város fejlődéséhez, öregbítették városunk hírnevét határon innen és túl. Ezen az ünnepségen ezeket is átvehették az elismerésben részesült dolgozók. Így Tóth Marianna a Család – és Gyermekjóléti Központ esetmenedzsere, Dallos-Nagy Miklós a Család-és Gyermekjóléti Szolgálat tanyagondnoka, és Máró - Zsuga Renáta, a Városi Bölcsőde vezetője.

A hajdúnánási gyógyszertárak is polgármesteri elismerő oklevelet vehettek át ezen az ünnepségen, így az Ezüst Kígyó, a Winkler Lajos, a Kabay János Gyógyszertár és a Korona Patika.

A rendkívüli időpontban megrendezett Szociális Munka Napjának hajdúnánási ünnepsége végén a kitüntetettek és a vendégek megtekinthették a népszerű énekes-színész, Gergely Róbert Rég város rád című, nyárbúcsúztató koncertjét.

(HNU – fotók: Girus Zsolt)

Galéria