Települési adó
hajdunanas.hu | 2023.Sep.12. 15:07

Települési adó

 

Hajdúnánáson a külterületi infrastruktúra rendbetételének és fenntartásának forrásaként 2015. január 1-jétől Hajdúnánáson adókötelessé vált a település közigazgatási területén lévő termőföldekből a szántó, gyep (rét vagy legelő), nádas, és gyümölcsös művelési ágba sorolt külterületi földrészlet, amennyiben az adóalanyiság feltételei fenn álltak, de a mentességi tényezők nem.

 

2010 óta az önkormányzatnak kiemelt célja volt a leromlott külterületi infrastruktúra javítása, melynek ez az adónem megteremtette az alapját. Természetesen több alkalommal voltak formális és nem formális egyeztetések annak érdekében, hogy adófizetésben érintettek minél szélesebb körű információhoz jussanak, megérthessék a települési adó fontosságát, földjükre gyakorolt közvetlen jó irányú hatásait. Hajdúnánáson ez az adónem kifejezetten külterülethez kapcsolódik mind bevételi, mind kiadási oldalon, mondhatni egy konszenzuson alapuló kötelezettség. A külterületi infrastruktúra ekkora mértékű, folyamatos karbantartására más forrással nem rendelkezett a település, azonban ahogy a területek nagysága is mutatja, kiemelt fontossággal bírt. Az adónemből származó bevétel deklaráltan az utak fenntartását, fásítási- és szociális program végrehajtását, mezőőri szolgálat fenntartását szolgálta, melynek eredményeképpen ma Hajdúnánás külterülete mára rendezett, élhető.

 

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény módosításáról szóló 2023. évi LVIII. törvény módosította a Htv. 1/A. §-át, így 2023. szeptember 1-jétől települési adó termőföldre, a termőföld tulajdonjogára, a termőföldre ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jogra már nem vethető ki. Ennek értelmében Hajdúnánás Képviselő-testülete a települési adóról szóló 39/2014. (XI. 28.) Önkormányzati Rendeletet hatályon kívül helyezte.

 

A 2023. évi települési földadó visszatérítéséről szóló 308/2023. (VII. 14.) Korm. rendelet arról is rendelkezik, hogy az az önkormányzat, amely a termőföldre, termőföld tulajdonjogára vagy termőföldet terhelő, ingatlannyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jogra települési adót állapított meg, köteles annak a 2023. adóévre jutó, megfizetett, beszedett összegét az adóalany számára visszatéríteni.

A 2023. adóévre jutó, már befizetett települési adó a lehető leggyorsabban történő, gördülékenyen visszatérítése érdekében az érintett adózók a törlő határozatok mellett eljuttatott nyomtatvánnyal tudják ezt legjobban elősegíteni. A nyomtatvány a

https://hajdunanas.hu/foldado

linken keresztül is elérhető, nyomtatható, és visszajuttatható a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal Adócsoportja részére személyesen, hivatali postaládán keresztül vagy postai úton, eredeti példányban aláírva. (4080 Hajdúnánás, Köztársaság tér 1.) A nyilatkozatot emailen elfogadni sajnos nem áll módunkban.

 

Helyi adóügyi kérdésekben részletes tájékoztatás található Hajdúnánás honlapján, illetve további információ kérhető a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal Közgazdasági Irodája Adóügyi Csoportjának munkatársaitól. Együttműködését köszönjük!

Jelenlegi ügyfélfogadási idő adóügyek esetén:

Hétfő: 8.00-12.00 és 13:00-16:00

Kedden nincs ügyfélfogadás

Szerda, csütörtök, péntek: 8.00-12.00

 

Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal

Adóügyi Csoportja

 

Galéria