Testvér-települési kapcsolat újraélesztése a Város Napján
hajdunanas.hu | 2022.Dec.16. 15:45

Testvér-települési kapcsolat újraélesztése a Város Napján

Érmihályfalva és Hajdúnánás testvértelepülési programja

 

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Testvér-települési programok és együttműködések (2021.) pályázati felhívás alapján elnyert támogatásnak köszönhetően lehetőségünk nyílt testvérvárosunk, Érmihályfalva együttműködésével a Város Napi rendezvénysorozat közös megvalósítására.

A „Testvér-települési kapcsolat újraélesztése a Város Napján” címet viselő testvértelepülési program Hajdúnánás kezdeményezése mentén került kidolgozásra abból a célból, hogy városunk megalapításának alkalmából szervezett ünnepséget Érmihályfalva település aktív közreműködésével valósítsuk meg, ezzel is erősítve nemzeti összetartozásunkat, testvérvárosi kapcsolatunkat és bepótoljuk a veszélyhelyzet időszakában elmaradt találkozókat.

Hajdúnánás, mint a megye második legnagyobb hajdúvárosa 1605. december 12-én kapott városi rangot Bocskai fejedelemtől, városunk alapítójától. Ezen jeles esemény közös megünneplésére adott lehetőséget ez a testvértelepülési program. Az Érmihályfalváról meghívott vendégek a rendezvény ideje alatt nemcsak részesei, hanem aktív közreműködői is voltak történelmi megemlékezésünknek. A Város Napi programok kiemelt eseménye volt a helyi fizetőeszközünk, a Bocskai Korona 10 éves működésének évfordulója alkalmából a Bocskai Filmszínházban szervezett ünnepség, melyen az Érmihályfalváról érkezett Nyíló Akác Néptáncegyüttes szolgáltatta az ünnepi műsort. A nap további részében a „Hajdúnánás 2022” fotópályázat megnyitására és eredményhirdetésére, valamint Demeter Imre festőművész kiállításának megnyitójára került sor a Kéky Lajos Városi Művelődési Központban. Ezt követően a program a Bocskai szobor előtt folytatódott, ahol Dr. Kónya Péter az Eperjesi Egyetem rektora a városalapító Bocskai István történelemben betöltött szerepéről és a szabadságharc kimenetéről tartott ünnepi beszédet. A közös történelmi múltunkra való visszaemlékezést a fejedelem szobrának koszorúzása követte. A nap további részében a jelen lévők a Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének ünnepi ülésén és a kitüntető díjak átadásán vettek részt, majd az Aranyszalma Néptáncegyüttes „Egy úton” című műsorát tekintették meg a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ színháztermében.

A programok közös megvalósítása településeink számára kiváló alkalmat adott arra, hogy vírushelyzet idején elmaradt találkozókat bepótoljuk, kapcsolatunkat újraélesszük. A két évtizedre visszatekintő együttműködés sikeres folytatásának tekinthető jelen találkozó megszervezése, melynek megismétlésére reményeik szerint a jövőben is lesz hasonló lehetőség.

 

A testvér-települési program a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

Galéria