Testvér-települési program megvalósítása
hajdunanas.hu | 2017.Nov.15. 13:46

„Kulturális és hagyományőrző programok megvalósítása Hajdúnánáson és Érmihályfalván”

Testvérvárosi kapcsolatunk ápolása céljából a Bethlen Gábor Alap Zrt. támogatásával testvértelepülési programot valósítottunk meg Hajdúnánás és Érmihályfalva együttműködésével, hogy a városainkban működő kulturális, művészeti és hagyományőrző csoportok számára kölcsönös bemutatkozási, részvételi lehetőséget biztosítsunk városi szintű rendezvényeink alkalmával.

A pályázati program keretében egy hajdúnánási és egy érmihályfalvi testvér-települési találkozóra került sor. A hajdúnánási program 2017. augusztus 4-5 között a IV. Hajdúk Világtalálkozója rendezvény keretében valósult meg. A rendezvényen vendégül láttuk az érmihályfalvi csoport tagjait, akik közül a Nyíló Akác Néptáncegyüttes részére fellépést biztosítottunk hajdúnánási gyógyfürdő fesztiválterületén felállított színpadon. A művészeti előadásuk során a magyarság tájegységeinek táncait alföldi, félcsíki, sóvidéki és mezőségi táncokat adták elő. A műsorszám a nagy hőség ellenére sikert aratott a kitartó táncosoknak és közönségnek köszönhetően. A testvérvárosi delegáció tagjai a találkozó további részében a megismerhették hajdú hagyományainkat és közös kulturális programokon vettek részt.

A program második részében 2017. október 22-23. között, az 1956-os események alkalmából szervezett ünnepség keretében vendégeskedett egy hajdúnánási csoport Érmihályfalván. A csoport közel negyven fővel utazott ki a megemlékezésre. Az 1956-os eseményekre történő megemlékezést október 22-én, egy vasárnapi napon tartották meg: a helyi Bartók Béla Művelődési Házban csodálatos kórusművek hangoztak el nyitásképpen, majd az emlékező beszédek után a hajdúnánási NaNá Színház adta elő „Szépen, szabadon” című műsorát, amelyet a tavalyi ’56-os megemlékezésen már láthatott az itthoni közönség, de Érmihályfalván még nem került bemutatásra. A szokványos amatőr színi társulatokkal szemben a NaNá abban is különbözik, hogy kizárólag saját darabokat játszik, amit a társulat vezetője, rendezője Marth P. Ildikó ír, ez könnyebbség a színészeknek, mert csaknem rájuk lettek ki találva karakterek, így szinte önmagukat adják a színpadon. A társulat erőssége és megtartó ereje a humorban van, de azóta kipróbálták magukat a komolyabb műfajok terén is, aminek jó példája az Érmihályfalván előadott színdarab, amely könnyeket csalt a megemlékezés résztvevőinek szemébe. A zárásként fellépő Nyíló Akác Néptáncegyüttesnek az 1956. október 23-i eseményeket megidéző műsora pedig méltó zárása volt a megemlékezésnek. A program végeztével a vacsora következett, majd a szállás elfoglalása után közös beszélgetés zajlott a projektben résztvevő csoportok tagjai között. Kiértékeltük a projekt tapasztalatait, és mindkét fél kinyilvánította együttműködési szándékát a továbbiakban is.

A projekt sikerességét mutatja a közel nyolcvan fő részvétele egymás programjain, de ennél sokkal több helybélihez jutott el a másik település csoportjainak híre, hiszen mindkét eseményen több százan láthatták és hallhatták a kiváló produkciókat. A pályázati program megvalósítása nagyban hozzájárult testvérvárosi kapcsolatunk építéséhez, történelmi gyökereink és hagyományaink ápolásához, ezzel is erősítve nemzeti összetartozásunkat.

Galéria