Testvértelepülési program Csíkszeredában
hajdunanas.hu | 2022.Jul.04. 15:55

Testvértelepülési program Csíkszeredában

 

Hajdúnánás és Csíkszereda város összefogásával testvértelepülési program valósult meg „Csíkszereda és Hajdúnánás testvér-települési testvértelepülési programja a Nemzeti Összetartozás Évében” címmel. Az eredetileg 2020 évben tervezett programot a kialakult járványügyi helyzet miatt két alkalommal is el kellett halasztani, míg végül 2022. június utolsó hetében sor került a két település találkozójára.

A Nemzeti Összetartozás Évének jegyében a résztvevők Csíkszereda és környékén található, a nemzeti kultúránk, hagyományaink és közösségünk szempontjából jelentős helyszíneket látogatták meg. A találkozó során a közös kultúránk és hagyományaink ápolása céljából a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és a hajdúnánási Aranyszalma Néptáncegyüttes fiataljai ellátogattak a Gyimesben található  Ezeréves Határhoz. Ezen, a magyarság szempontjából igen fontos történelmi helyszínen helyi tárlatvezetőktől ismerhették meg a fiatalok a vasúti őrház történelmét és meglátogattak a vasúti kiállítást, majd megtekintették a Rákóczi vár romjait és az alatta elterülő csodálatos kilátást. A jelenlévők egy kis időre belemerülhettek magyarságunk múltjába, és átélhették a helyszín történelmi jelentőségét.

A találkozó további részében a hajdúnánási fiatalok betekintést nyertek Csíkszereda szellemi és kulturális értékibe egy-egy múzeum, illetve emlékhely meglátogatásával. A Mikó Várban tett látogatás alatt megcsodálhatták a csíki székely népi mintakincs megjelenését a különböző köznapi és ünnepi darabokon, és megismerhették milyen volt a valamikori népélet Csíkban.

Az idősebb korosztály is szerepet kapott a programban. Olyan személyes találkozókra, beszélgetésekre került sor, amelyen lehetőség nyílt a fiatal generáció részére események, történetek, hagyományok megismerésére, átadására, erősítve a két korosztály közötti kapcsolatot és a hagyományok megőrzését. A csíki hagyományokról, a népviseletek fontosságáról és azok szimbolikájáról, valamint a népi építészetről, a székely házak elrendezéséről és a székely kapuk jelentéstartalmáról tartottak előadást a helyi résztvevők.

A csíkszeredai testvértelepülési program résztvevői a magyarság tudat erősítése végett Magyarlapádon is közös látogatást tettek, ahol Hajdúnánáshoz hasonlóan egy nagyon erős református közösség található. A látogatás során a nemrég felújított és átadott református templomuk került megtekintésre, valamint a programban résztvevő fiatalok betekintést nyerhettek a helyi közösség mindennapjaiban, megismerhették, megtapasztalhatták a határon túli magyarság összetartó erejét.

A pályázati program megvalósítását követően a Aranyszalma Néptáncegyüttes tagjai az Ezer Székely Leány Napja  alkalmából és tiszteletére egy félórás műsort adtak Csíkszereda főterén.

A találkozó legfőbb eredménye, hogy  a Nemzeti Összetartozás Évének tiszteltére szervezett programok a két település közötti kapcsolat erősítése mellett lehetőséget biztosított a résztvevő fiatalok számára a magyarság történelmének jobb megismerésére. A személyes élmények, a nemzeti egységhez tartozás megtapasztalása egyaránt hozzájárultak a közös múltunkra épülő nemzeti összetartozásunk tovább éltetéséhez.

 

A testvér-települési program a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

Galéria