Ügyeljen értékeire, hogy az ünnep az ünneplésről szóljon!
hajdunanas.hu | 2018.Nov.22. 14:48

A december már az ünnep, az évzárás jegyében telik, sokan kelnek útra, hogy az adventi vásárokat, nagyáruházakat felkeressék. Ilyenkor általában, a szokásosnál több készpénzzel indulnak el otthonról, hogy megvásárolhassák szeretteik számára a karácsonyi ajándékokat.

Az ünnepi hangulatban sem szabad megfeledkezni a biztonságról, hiszen a vásári forgatagban előfordulhat, hogy zsebmetszők, zsebtolvajok is jelen vannak, akik a könnyű zsákmány reményében járják az embertömeget. Lehetnek olyan elkövetők is, akik csalással próbálják megkárosítani a jóhiszemű vásárlókat.

Néhány alapvető biztonsági tanács betartásával elejét lehet venni a kellemetlenségeknek, esélyt sem adva az ügyeskedő tolvajoknak, csalóknak.

– Ha nagy összegű készpénzt visz magával, azt soha ne egy helyen tartsa, lehetőleg kisebb összegekre bontva, a ruházata, táskája belső rekeszeibe helyezze el!

– Pénztárcáját lehetőleg mindig gondosan tegye el, soha ne a táska, kabát külső zsebeibe, mert onnan könnyen el lehet emelni, illetve ki is eshet!

– Ha bankkártyával fizet, mindig gondoskodjon arról, hogy ismeretlenek ne tudják lenézni, megszerezni a kártyához tartozó PIN kódot!

– PIN kódját mindig tartsa biztonságban, soha ne írja azt rá a bankkártyára, sőt, a kártya közelében se tartsa!

– Ha bankautomatához megy és nagyobb összegű készpénzt kíván felvenni, mindig kérjen fel kísérőt, aki önnel tart!

– Fizetésnél mindig ellenőrizze, jól adtak-e vissza az eladók, illetve ha nagy címletű bankjegyet adnak át önnek, ellenőrizze annak eredetiségét!

– A tömegben kézitáskáját – amit zárjon, csatoljon, cipzározzon be – mindig tartsa maga előtt.

– Soha ne váltson fel nagyobb összegű készpénzt ismeretleneknek!

– Ha adománygyűjtők keresik meg, mindig kellő óvatossággal kezelje megkeresésüket, mert fennállhat a veszélye, hogy trükkös csalók próbálkoznak! Mindig kérjen igazolványt, vagy hivatalos meghatalmazást, amellyel igazolni tudják, hogy melyik szervezetnek dolgoznak a gyűjtést végzők!

– Ne engedjen be otthonába adománygyűjtőket, főként ha egyedül tartózkodik otthon!

– Mobiltelefonját, mp3 lejátszóját a tömegben haladva mindig gondosan tegye el, hogy azt illetéktelenek ne tudják megszerezni!

 

forrás:http://www.prevenciosportal.hu/hirek/ugyeljen-ertekeire-hogy-az-unnep-az-unneplesrol-szoljon/

Galéria