Utazás a magyar zene, irodalom és színháztörténetben
hajdunanas.hu | 2022.Feb.17. 09:17

Különleges irodalmi és zenei élményben lehet részük azoknak az elsősorban középiskolás fiataloknak, akik meghívást kaptak egy különleges négy állomásból álló interaktív programsorozatra, a művelődési központ szervezésében. A komplex program keretében a diákok egyfajta keresztmetszetét kapják a magyar zene, irodalom és színháztörténetnek a kezdetektől egészen a 20. századig. Az első állomásra január 26-án érkeztek meg a résztvevők.

Nem könnyű vállalkozás manapság a tizenéves korosztályt olyan programokra becsábítani, amely nem feltétlenül a internet és világáról szól, főleg nem akkor, amikor kultúránk, nemzeti létünk megtartó alapjairól esik szó. Ennek fényében igen tiszteletreméltó és nem könnyű feladatra vállalkozott a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ, amikor célul tűzte ki, hogy középiskolások számára áttekintést adjon a magyar irodalom, zene és színház történetéről, versekkel, zenével, bőven megtűzdelve. A nagyszabású projekt célja, hogy olyan előadások szülessenek, amelyek alkalmasak az identitás erősítésére nemzeti kultúránk értékein keresztül. Érzékeltetni szeretnék azt is, hogy a magyar művészet mennyire összefonódott a nemzeti megmaradásunkért folytatott küzdelmeinkkel. Mint Marth P. Ildikó, a projekt ötletgazdája mondja, törekedtek arra, hogy a fiatalok részeseivé váljanak egy-egy korszak művészeti eseményeinek, ezt jól szolgálják a körültekintően kialakított terek, a korabeli jelmezek és kellékek, az interaktív előadások, beszélgetések.

Az előadássorozat két kiváló művész, a Liszt-díjas Dr. Mohos Nagy Éva, operaénekes, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Professzor Emeritája és tanítványai, illetve Meleg Vilmos színművész, a Nagyváradi Állami Filharmónia nyugalmazott igazgatója, az MM Pódium vezetője közreműködésével valósul meg.

Az első állomásra január 26-án érkeztek meg a résztvevők, ahol kultúránk gyökereivel, a népi és egyházi énekekkel, a magyar nyelv eredetével ismerkedhettek a fiatalok. A tervek szerint a következő előadás a magyar nyelvű színjátszás kezdeteiről szól majd. (HNU)

Galéria