Véradókat tüntettek ki Hajdúnánáson
hajdunanas.hu | 2022.Jan.19. 09:43

31 rendszeres véradót tüntetett ki és ajándékozott meg a Magyar Vöröskereszt Hajdúnánási Területi Szervezete a Véradók napja alkalmából november 27-én.

Immár 30 éve minden november 27-én a véradókat, azokat a hétköznapi hősöket ünnepeljük Magyarországon, akik szó szerint a vérüket adják embertársaikért, s önkéntes felajánlásukkal műtétek sikerességéhez, vagy éppen egy-egy személyes tragédia mérsékléséhez járulnak hozzá.

A hajdúnánási eseménynek a város önkormányzata adott otthont. Az ünnepséget zenés műsor nyitotta meg, majd Oláh Miklós a Magyar Vöröskereszt Hajdúnánási Területi Vezetőségének elnöke és Dr. Lakatos Zoltán a szervezet Hajdú-Bihar megyei vezetőségének elnöke köszöntötte a kitüntetett vendégeket. Oláh Miklós kiemelte, hogy az elmúlt két év járványos időszaka alatt Hajdúnánáson nem csökkent, hanem nőtt a véradók száma, de a megyei mutatók is emelkedtek.

Városunkban idén 31 rendszeres véradót tüntettek ki a Véradók napja alkalmából. Sokan a 10. véradásuk emlékére vehetettek át ajándékot és oklevelet, de szép számmal voltak olyanok is, akik 30-50-70-80-szor, vagy éppen már 90-szer nyújtották karjukat egy-egy szervezett véradás alkalmával. Ilyen kilencvenszeres véradó volt pl. Torma Antal, de Horváth Lajos is már nyolcvanszoros véradó, 18 éves kora óta rendszeresen vesz részt a vérdásokon, mint mondta, úgy véli ezt emberbaráti kötelessége megtenni. A kitüntetettek nagy örömmel és büszkeséggel vették át az ajándékot és az emlékérmet, hiszen az elismerés hátterében a legszebb emberi gesztus áll; segíteni embertársainkon, ismeretlenül, önzetlenül. A véradók életmentők, akik minden egyes alkalommal új esélyt adnak valakinek, valakinek. Ez különösen megrázó, és mélyen megérintő cselekedet, amikor gyermekek életéről van szó. A véradás, mint az ünnepségen is elhangzott, egy egész felnőtt életet végig kísérő küldetés.

F.B.

Galéria