Vízitúra a Keleti-főcsatornán
hajdunanas.hu | 2018.Jun.06. 08:49

2018. május 25-től 27-ig a Hajdúnánási Dominó Diáksport Egyesület kajakosai és néhány Bocskai iskolás kisgyerek arra vállalkozott, hogy az eddig szervezett keretek között még nem hajózott Keleti-főcsatorna egy szakaszát felderíti. Péntek reggel az indulás napján az időjárás nem volt kegyes a csapathoz. Szakadó esőben indult útra 7 kenuval és 9 kajakkal a 41 vállalkozó lapátos Tiszalökről.

Az első nap néhány túrázónak a tanulási időszakot jelentette. Megtanulták, hogyan kell evezni a túrakenuban, hogyan kell biztonságosan ki és beszállni, illetve hogyan kell egy hajóban evezni a társakkal a szó szoros értelmében. A Keleti ezen szakaszán kotrási munkálatok folynak, így viszonylag széles a folyó. Egy merülőfal, ami a szemetet, a vízbe került ágakat, elszáradt növényzetet fogja fel és egy zsilip nehezítette a haladást. A fizikai erőre itt nagy szükség volt.

A hajókat ki kellett emelni a vízből a továbbjutás érdekében. Ebben nagy szerepük volt az egyesület idősebb versenyzőinek, illetve a vízre szálló szülőknek, édesapáknak. Az első estét Tiszavasváriban töltöttük a Gólyahír ifjúsági szálláson. A szülői segítség a szárazföldön is folyamatosan jelen volt. A táborban már forró teával várták a kissé megázott túrázókat. Ám amikor kisütött a nap rögtön előkerült a focilabda így hatalmas homokfoci-bajnokság szerveződött a diákok és felnőttek között. Az elalvás nehezen ment néhány kisgyereknek, de végül sikerült.

A 2. nap Tiszavasváriból indultunk Hajdúnánásra. Ez a szakasz már akadálymentes volt, bár kétszer olyan hosszú, mint az első napon. A kajakos gyerekeknek egy jó edzést jelentett ez a táv. Ekkor az erős napsütéssel kellett megküzdeni a csapatnak.

A kitartó evezés a Hajdúnánási Önkormányzat Csónakházánál ért véget. A szülők a parton vártak minket. A hajók kitakarítása után azokat kézben visszavittük a Hajdúnánási Gyógyfürdőn lévő csónakázótóhoz. Néhány szülő ekkorra már ebéddel várt minket. A forró babgulyás és a slambuc mellett finom sütemények és gyümölcs is került az asztalra. A családok felállították a sátraikat és a gyerekek berendezkedtek az éjszakára. Délután, aki akart az fürdőzhetett a strandon, illetve voltak, akik még mindig az evezés mellett döntöttek. Sok szülő megpróbált beleülni a kajakba, több-kevesebb sikerrel.

Az időjárás ekkor sajnos kissé viharosnak mutatkozott. Úgy döntöttünk, hogy a gyerekekre való tekintettel nem vállaljuk ennek kockázatát. Még este 9 órakor lángos és szalonnasütés zárta a napot. Akik részt vettek ezen a túrán alig várják a következőt. Sokan szeretnének csatlakozni hozzánk.

Várjuk szeretettel azok jelentkezését, akiknek felkeltette érdeklődését a kajak-kenu sport.

Jeles Éva

Galéria