XI. Hagyományőrző Arató Találkozó
hajdunanas.hu | 2019.Jul.18. 14:55

Július 6-án, szombaton rendezte meg Nyakas András, a Hajdú Bokréta Hagyományőrző Csoport és a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ a Hajdúnánási Hagyományőrző Aratók Találkozóját, így idén már 11. alkalommal lehettünk szemtanúi annak, hogy milyen eszközökkel, hogyan zajlott nagyszüleink, dédszüleink idejében az aratás.

Az aratónapra több mint tíz csapat nevezett, köztük Hajdúnánás egyik testvérvárosa Ustron is, akiknek tagjai szintén kaszát vettek kezükbe, s megmutatták, hogyan is néz ki egy tradicionális aratás. Üde színfoltja volt a rendezvénynek immár harmadik esztendeje Varga Gábor, aki több ezer kilométert megtéve Új-Zélandról érkezett Hajdúnánásra, mint kaszás.

A találkozóra a helyi kis közösségek tagjain kívül ezúttal is a környező települések kertbarát körei, hagyományőrző csoportjai érkeztek. A jelentkező csapatok aratóverseny keretében mérték össze tudásukat, ahol a zsűri elsősorban az aratás minőségét és mennyiségét értékelte. Ebben az esztendőben első helyezést ért el a téglási Bek Pál Kertbarátkör Egyesület, megosztott második helyezést a Csapókerti Kertbarátkör és a Hajdú Bokréta Hagyományőrző Egyesület aratócsoportja. A harmadik helyezésen szintén két csapat osztozott: a Balásházy János Kertbarátkör Földesről és a hajdúnánási Ezüstkor Nyugdíjas Egyesület 2. számú csapata. Különdíjban részesült az Ustronból érkező aratóbrigád öt fős csapata, illetve a hajdúhadházi Radnóczi Ferenc Kertbarátkör színeiben vetélkedő, de Új -Zélandról hazalátogató Varga Gábor legidősebb kaszás vezette aratóbandája.

A látogatók betekintést nyerhettek a szalmakalap készítés rejtelmeibe, emellett a Hajdúnánási Helyi Sajátosságok munkatársai kézműves foglalkozásokat tartottak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A délutántól késő estig tartó színpadi programok során egymást követték a jó hangulatot fokozó népzenei formációk, népdalkörök.

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Hajdú-Bihar megyei búzagyűjtő napjára is az Aratók Találkozója keretén belül került sor. Idén kilencedik alkalommal hirdette meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyarok Kenyere programot.


A jótékonysági kezdeményezés célja, hogy a Kárpát-medence magyarlakta részein élő segítőkész adományozóktól nemzeti összefogással búzát gyűjtsenek. Az összegyűjtött búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában osztják szét a határokon innen és a határokon túl, a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezetek támogatására. Az ünnepélyes megnyitó részeként Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke indította útjára az idei megyei búzagyűjtési programot, melyre a felajánlásokat kamarai dolgozók fogadták a helyszínen. A házigazda Nyakas András és a frissen alakult Hajdúnánási Gazdakör 24 tonna búza felajánlásával járultak hozzá az idei program megvalósításához. A búzaadományt jelképesen Jakab István, a MAGOSZ elnöke vette át.

Az aratónapon új öntözőrendszert is avattak a Nyakas farmon, amely így közel 400 hektár földterület biztonságos öntözését teszi lehetővé.   

Galéria