Zártkertek hasznosítását segítő fejlesztések valósultak meg Hajdúnánáson
hajdunanas.hu | 2019.Apr.23. 15:23

Zártkertek hasznosítását segítő fejlesztések valósultak meg Hajdúnánáson

 

A Földművelésügyi Minisztérium 2017. évi  zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő, infrastrukturális hátterét biztosító fejlesztések támogatására kiírt ZP-1-2017 pályázati felhívása alapján Hajdúnánás Városi Önkormányzat 4.046.357,- Ft összegű 100%-os intenzitású támogatásban részesült.

A támogatásból megvalósított fejlesztés eredményekképpen a településünkön lévő zártkerti ingatlanok mezőgazdasági hasznosítására került sor új ingatlanok megvásárlásával, művelésbe történő bevonásával, valamint az újonnan vásárolt ingatlanok mellett saját tulajdonú ingatlanokon is gyümölcs és szőlőtelepítés, valamint vízvételi helyek kialakítása valósult meg összesen 23 db zártkerti besorolású ingatlanon.

A fejlesztés magába foglalta 18 db szivattyúház kialakítását, 225 db gyümölcsfa oltvány (Besztercei szilva és Veres szilva fajtájú) valamint 1160 tő szőlő oltvány (Eszter, Pannónia kincse és Attila fajtájú) telepítését a korábban kihasználatlanul álló földterületen. Az érintett ingatlanokon öntözési rendszer kialakítása során 10 db sekély mélységű kút létesítésére, valamint csepegtető és öntözőrendszer beszerzésére került sor.

A pályázat eredményeinek bemutatására tájékoztató rendezvény került megvalósításra a Bocskai István Általános Iskola tanulói részvételével, akik a fejlesztés helyszínén ismerhették meg a gyümölcs és szőlő oltványok telepítésével, nevelésével, gondozásával járó feladatokat, melynek révén kétkezi munkával megtermelt jó minőségű, vegyszermentes gyümölcsök fogyasztására nyílik lehetőség.

A zártkerti gyömölcsöskertek újraélesztésével a zártkerti övezet városképi megjelenésén is javítottunk, pozitív példát mutatva a szőlősgazdáknak és a kerttel rendelkező lakosságnak.

A Zártkerti Program keretében megvalósított őshonos, szőlő és szilvafajták telepítése, a kertművelés és a gyümölcstermesztés hagyományának újraélesztése a város külterületén lévő zárkerti ingatlanokon folytatott  szőlő-  és  gyümölcstermesztés, az itt folytatott gazdálkodás  fennmaradását szolgálja.

 

A fejlesztés az Agrárminisztérium „a zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő, infrastrukturális hátterét biztosító fejlesztések támogatására” kiírt pályázata keretében került megvalósításra.

 

 

 

 

 

Galéria