Állatorvosként a dobogó legfelső fokán
hajdunanas.hu | 2019.Nov.11. 14:56

Állatorvosként a dobogó legfelső fokán

Dr. Kiss József szerény, halk szavú, visszafogott állatorvos Hajdúnánáson él családjával. Választott hivatásában megbecsült személy. Különleges empátiával és lelkiismerettel közeledik páciensei felé, néha lehetetlen helyzetekre is talál megoldást. Az állatorvoslás mellett a városban többé-kevésbé ismert róla, hogy évtizedek óta birkózást is oktat gyermekeknek. Azt viszont nagyon kevesen tudják, hogy alkalmanként ő maga is számot ad - vagyis inkább szerez - tudásáról.

Edzésein a gyermekeknek a kitartást, a jellem egészséges formálását tartja szem előtt. Példaképe s egyben egyesületének névadója ki más is lehetne, mint a hajdúnánási születésű birkózó olimpiai bajnok, Hódos Imre. A birkózás oktatása számára mindig is kihívást jelentett, a gyermekekkel való foglalkozás mára mindennapjai része. Mind ezek mellett azonban fontosnak tartja a személyes példamutatást, ezért alkalmanként szinte a kihívás, a felkészülés és a megmérettetés is belefér egyébként is zsúfolt napirendjébe.

A Birkózó Veterán Magyar Bajnokságot évtizedek óta megrendezi a Magyar Birkózó Szövetség. Kiss József idén már 3. alkalommal indult, most az 55-60 éves korosztályban és 62 kg súlycsoportban.

2014-ben és 2018-ban magyar bajnoki címet szerzett, 2018-ban csak kötöttfogásban, 2014-ben és 2019-ben pedig kötött és szabadfogásban is. Egy ilyen versenyen való részvétel komoly felkészülést igényel természetesen a mindennapi más egyéb tevékenységei mellett. A felkészülés előtt el kell dönteni, milyen súlycsoportot, melyik fogásnemet választja. A súlycsoport kiválasztása az idei évben 4-5 kg-os kötelező súlyvesztéssel kellett járnia, mely a szervezet számára is kihívás. A versenyeken való részvétel, mint edző számára is fontos, hiszen edzőként nem tud birkózni, - mert az oktatás leköti -, ám a felkészülés lehetőséget ad a sportban való személyes elmélyülésre (is).

Minden esztendőben újabb és újabb feladat hárul rá elmondása szerint, melyek az alaposságban, a mindenre való odafigyelésben fogalmazódnak meg. Fontos számára, hogy a felkészülés is és a versenyzés is motiváltságot ad a versenyzőinek, tanítványainak, illetve egyben példaadás is számukra. „Meglepő teljesítményt lehet kicsikarni önmagunkból” - elmondása szerint, ha a cél elérése a lehető legfontosabb számunkra. S hogy a célhoz milyen út vezet, azt minden sportoló tudja, ám az olyan célhoz, amely a dobogó legmagasabb fokához vezet, arról lehetne még mesélni. Mindez munka, család mellett a veterán korosztályban évről -évre egyre nagyobb feladat, de a magyar bajnoki cím az egyik (lehető) legszebb elismerés számára.

                                                                                                                                             Fekete Andrea

Galéria