Figyelmesebben parkoljunk Hajdúnánáson:pénzbírságot is kaphatnak a szabálytalankodók
hajdunanas.hu | 2022.Mar.29. 13:44

Április elejétől folyamatos, átfogó ellenőrzéseket hajtanak végre a közterület-felügyelők városunkban. Azok, akik a közterületen a közlekedési táblákat figyelmen kívül hagyják elsősorban megállni tilos, várakozni tilos táblákat vagy a mozgássérült parkolókat jogtalanul veszik igénybe mostantól kiszabhatnak helyszíni bírságot, szabálysértési és közigazgatási eljárást kezdeményezhetnek a közteresek.

Egyre rohanóbb világunkban gyakran megszokásból vezetünk és nem is figyelünk oda arra, hogy egy-egy útszakaszon belül milyen tábla figyelmeztet a parkolás vagy megállás szabályaira. Ezek a közlekedési táblák persze nem véletlenül vannak kihelyezve – segítik az arra járó autósokat a minél könnyebb és biztonságosabb közlekedésükben.

Éppen ezért vannak több útszakaszon is kihelyezve megállni tilos vagy várakozni tilos táblák, amelyek segítik a közlekedést.

Azokra a gépjárműtulajdonosok, akik ezeket a táblákat figyelmen kívül hagyják április elejétől a közterület-felügyelők szabálysértési és közigazgatási bírságot szabhatnak ki, melynek összege 10.000 forinttól – 50.000 forintig terjedhet. A bírságokból befolyt teljes összeg a Magyar Államkincstárhoz kerül.   

Kállai László, a közterület-felügyelők vezetője hangsúlyozta, hogy elsősorban nem a büntetés a cél, hanem a szabályok betartatása.

Az elmúlt időszakban a szabálytalanul parkoló gépjárművezetők kocsijára kis táblákat helyeztünk el, mellyel felhívtuk a figyelmüket a szabálytalan parkolásra. Ezzel is tudatosítva bennük, hogy körültekintőbben vezessenek – tette hozzá Kállai László.

Mutatjuk, hogy melyek azok a főbb útszakaszok, ahol körültekintőbbnek kell lennünk:

Dorogi utca

Kossuth utca

Bem utca

Mártírok útja

Miért büntethetnek a közterület-felügyelők?

  • köztisztasági szabályok megsértése
  • parlagfű irtásának elmulasztása
  • zöldterületen való parkolás
  • közterületen fakivágás
  • engedély nélküli közterület használat
  • közlekedési táblák figyelmen kívül hagyása (megállni tilos tábla, várakozni tilos tábla, mozgássérült parkoló jogtalan igénybevétele)
Galéria