Fogjunk össze együtt a református templom toronyórájának felújításáért
hajdunanas.hu | 2019.May.02. 14:34

Sík a puszta, se halma, se erdeje, 
Sugár magas a toronynak teteje; 
Sugár torony kilátszik a pusztára, 
Harangoznak pünköst első napjára.

Híres a Hajdúságban és környékén a református templom több mint 60 méter magas tornya. Állítólag még Tompa Mihály is megénekelte a fent idézett Népdalok című ciklusában. Meg van már vagy jó 300 esztendeje is annak, hogy hazánk egyik legszebb református templomának tornya rendületlenül őrködik népe és városa felett; látványa segítség és iránymutatás is volt az egykori pusztázóknak, pásztoroknak, eltévedt utasoknak. Harangjainak szava sok információt jelzett az értő füleknek, sok ezer hajdanvolt atyafit kísértek utolsó útjukra.

A 18. század vége óta az időt is mutatta a városban élőknek, hiszen Hajdúnánás rendezett tanácsú városa órát szereltetett a toronyba. A mögötte hagyott évszázadok azonban nem múltak el nyomtalanul; megromlott a régi óraszerkezet, sok éve nem mutatja már az idő múlását. Maga a templom és a torony is felújításra szorul, melyet a református egyházközség ebben az esztendőben meg is valósít.   

A kívül-belül megújuló templom tornyában azonban nem lenne szép látvány egy elromlott óra; éppen ezért Hajdúnánás város önkormányzata úgy döntött februári képviselő-testületi ülésén, hogy a tulajdonát képező toronyórát felújíttatja. Ehhez kérik a lakosság jószándékú segítségét is, közadakozás formájában.

 

Aki szeretne segíteni, s adományával hozzájárulni a toronyóra felújításához, azt kétféleképpen teheti meg:

-       az OTP Banknál vezetett 11738077-15372662-20770004 számlaszámra történő átutalással, vagy

-       a Polgármesterei Hivatal, - Hajdúnánás, Köztársaság tér 1. - földszinti 42. számú irodájában ügyfélfogadási időben csekken történő befizetéssel.

Fogjunk össze együtt a látható időért!

Galéria