Közmeghallgatás 2022 költségvetés és fejlésztések
hajdunanas.hu | 2022.Feb.04. 09:14

Idén január 18-án megtartotta a költségvetéssel kapcsolatos közmeghallgatást Hajdúnánás város önkormányzata. A 2022. évi tervezett városi büdzsét Szólláth Tibor polgármester úr terjesztette elő, összefüggésben az elmúlt évek fejlesztéseivel, beruházásaival.

Mint elhangzott, az idei év költségvetési főösszege közel 4,5 milliárd forintban került meghatározásra, ez valamivel kevesebb, mint 2021-ben volt, ugyanis akkor még több pályázat várt befejezésre, ami természetszerűleg növelte a város bevételeit és kiadásait egyaránt. Ez az első, még az intézmények, szervezetek költségvetései, üzleti tervei alapján összeállt tervezet korántsem a végső változat, az igénylista ennél pillanatnyilag lényegesen nagyobb. A tervezet összeállításánál meghatározó szempont volt, hogy fejlesztéseket lehetőség szerint csak pályázati forrásokból valósítsanak meg. Adóbevételek tekintetében is kevesebb a tervezet, mint az elmúlt évben, adóemelést sem terveztek.

Jelentős kiadási tétel az idei minimálbér és garantált bérminimum 20%-os emelése. A pedagógusok szakmai bérpótléka 10%-ról 20%-ra, a bölcsődei, szociális és kulturális terület dolgozói bére szintén 20%-ot emelkedett. Ezekhez azonban igazítani szükséges a többi béreket, mert egyébként nagymértékű bérfeszültség következik be.

A 2017-2021 közötti uniós pénzügyi ciklusban Hajdúnánáson több mint 4,5 milliárd Ft. értékű fejlesztés valósult meg, ehhez mindössze 301 millió Ft. volt az önrész, azaz a teljes beruházások kevesebb mint 6,6%-a ismertette polgármester úr.

Fejlesztési célkitűzések 2022

Gazdaságfejlesztés, közigazgatási és oktatási intézmények infrastrukturális fejlesztése, közlekedési rendszer és feltételeinek fejlesztése, települési rehabilitáció, környezetvédelem, egészségügyi és sport célú fejlesztések

Mindezen célok elérése érdekében járdák, belvízelvezető rendszer, önkormányzati utak, zöldfelületek, közösségi terek további fejlesztése, dűlőutak karbantartása, energetikai fejlesztések, piac teljes rekonstrukciója, és nem utolsósorban egy új, 3 csoportos óvoda létrehozása a Kazinczy utcában.

A felújított piac látványterve

Az új óvoda látványterve

 

MotoGP beruházás

Polgármester úr külön fejezetben szólt a MotoGP beruházás jelentőségéről, amely soha nem látott gazdasági fejlődést hozhat Hajdúnánásnak, de a régiónak is, turisztikai, munkahely teremtési, infrastrukturális és több más, szervesen kapcsolódó fejlesztések tekintetében. Így többek között a fiatalok szakképzésének fejlesztése a versenyképes oktatási háttér biztosítása érdekében, a szakképzés tartalmának fejlesztése, a tanárok szakoktatók képzése. A város elkötelezett a turizmus fejlesztése mellett, így a vendéglátás, turizmus, valamint marketing szakmacsoportok jelenléte, erősítéséhez kapcsolódó szakirányok

A közmeghallgatáson jelen volt Tiba István országgyűlési képviselőnk is, aki egyben a beruházás miniszteri biztosa is, és elmondta, hogy a mindenféle híresztelésekkel szemben, a pálya megépül, a munkálatok haladnak a maguk útján, és ez év végével, de legkésőbb 2023 tavaszán elkezdődik a beruházás megvalósítása.

MotoGP pálya látványterv

 

Gyógyfürdő fejlesztés

Hajdúnánás már évek óta startra készen áll, komplett tervekkel, hogy pályázati forráshoz jusson a gyógyfürdő fejlesztéséhez, amelyre úgy tűnik most nagy esély mutatkozik. Kisebb fejlesztések már eddig is történtek, és a nagy beruházást is több lépcsőben tervezik, hogy a fürdő működése ne álljon le.

Közfoglalkoztatás

A közfoglalkoztatás célja annak idején az volt, hogy a segélyből élőket visszaintegrálják a munka világába, napjainkban pedig az, hogy az elsődleges munkaerőpiacon tudjanak elhelyezkedni. A sikeres folyamatot jól jelzik a számok; míg pl. 2015-ben 1072 főt foglalkoztattak, addig ez a szám 2021 decemberében már csupán 274 fő volt, és 2022-re 246 fővel számol az önkormányzat. Szintén beszédes adat, hogy Hajdúnánáson 2010-ben a munkanélküliségi ráta 13%, ez 2020-ban már 3% alatt volt.

Közbiztonság

Nagyon fontos terület a lakosság közbiztonságának, személyi és vagyonbiztonságának garantálása, amelyhez több szervezet is hozzájárul Hajdúnánáson a rendőrség mellett, így a közterület felügyelet, a mezei őrszolgálat a polgárőrség és nem utolsósorban a közterületeket pásztázó kamerarendszer, amely 2007-ben mindössze 15 db. volt, 2022-ben pedig már 138, kiváló minőségű képet adó térfigyelő kamera vigyázza városunk közterületeinek jórészét.

Igen jelentős javulás következett be a bűnelkövetések számában 2010-és 2020 között; az összes bűncselekmények száma 600-ról 166-ra csökkent, a lopások, beleértve a betöréses lopások száma pedig 245-ről 29-re csökkent.

Polgármester úr zárásként szólt még a népkonyha működésérő is, amely 2020 év végi indulása óta a napi 700 adagról 2400 adagra növelte teljesítményt. Ez mindenféleképpen jelentős segítség, főként az idős, egyedülálló embereknek, akiknek nem kell mindenféle igazolásokat beszerezni, hiszen ezt a szolgáltatást mindenki igénybe veheti.

A közmeghallgatás zárásaként néhány hozzászóló inkább olyan problémákat említett, amelyek előző beruházások kevésbé precíz, pontos megvalósításából eredtek. A város végleges költségvetéséről várhatóan februári ülésén dönt a képviselőtestület. (HNU)

Zöld színnel jelölve: vállalkozó készítette - Sötétkékkel jelölve: szociális szövetkezet készítette - Pirossal jelölve: Start készítette -  Világoskékkel jelölve: szociális szövetkezet+ társadalmi munka.

Galéria