„Nem hagyjuk cserben azokat, akik valóban segíteni akarnak családjukon”
hajdunanas.hu | 2019.Jul.18. 15:08

Adományház, szociális földprogram, tűzifa osztás, „segítő kezekkel az idősekért” program, étkezési támogatás – csak néhány példa, hogyan segít Hajdúnánás a szociálisan nehéz helyzetben lévőknek.
 
Hajdúnánáson a szociális gondoskodást nyújtó ellátórendszer teljes palettája megtalálható – mondta a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, Központ és Városi Bölcsőde vezetője. A kiegészítő szolgáltatások közül Nagyné Juhász Krisztina kiemelte az adományház működését, a „segítő kezekkel az idősekért” országos mintaprogramot és a szociális földprogram jelentőségét.
 
Bő 9 évvel ezelőtt indította el tevékenységét az Adományház a nehéz helyzetben lévő családok megsegítése érdekében. A segítségnyújtás természetbeni juttatást jelent, azaz ruha, játék-és egyéb adományok gyűjtésével, valamint a rászoruló családokhoz való eljuttatásával igyekszünk segíteni – hangsúlyozza intézményvezető asszony.
 
Tapasztalataink szerint adakozók a hajdúnánásiak és felismerik, ha segíteni kell a közösségen belül. Jól mutatják ezt a számok is, hiszen több mint 600 adományt juttattak el hozzánk a hajdúnánási emberek, így az elmúlt évben közel 3600 főt tudtunk segíteni. Nyolc sikeres évet tudhatunk magunk mögött a szociális ellátórendszer területén- tette hozzá Nagyné Juhász Krisztina.
 
A „segítő kezekkel az idősekért” program keretében az idősek mindennapjait igyekszünk megkönnyíteni azzal, hogy képzett munkatársaink a háztartás vitelében, a családi és társas kapcsolatok működtetésének segítésében, mentális és lelki egészséget támogató tevékenységekkel nyújtanak támogatást. Egyszerű dolgokra kell gondolni, mint a közös főzés, sétálás, növényápolás, csekkek befizetése, közösségi programokra eljutás vagy épp újság olvasás – mondta intézményvezető asszony.

 
Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere kiemelte:
2011-ben amikor elindítottuk ezeket a programokat az volt a legfőbb célunk, hogy valódi segítséget tudjunk nyújtani azoknak a hajdúnánásiaknak, akik saját magukon is szerettek volna segíteni.
A szociális földprogram elindításánál nem elsősorban a pénzen volt a hangsúly, hanem akarat, és hozzáállás kérdése volt, hiszen aktív szerepvállalást várunk azoktól, akik segítséget kérnek az önkormányzattól. Nem hagyjuk cserben azokat, akik valóban segíteni akarnak a családjukon. Célunk, hogy a programban részt vevő családok az asztalukra tehessenek minél több saját maguk által megtermelt növényi és felnevelt állati eredetű élelmiszert – emelte ki a polgármester.
 
Azzal, hogy egy jól átgondolt szociális rendszert alkottunk meg, amelynek olyan alappillérei vannak, mint a „Minden gyermek reggelizzen!” program, a szociális bérlakások rendszere, az évente két alkalommal igényelhető 3-3 mázsa tűzifa, a „Nánás Angyala” adománygyűjtő akció, az adományház, a szociális földprogram vagy a „segítő kezek” program, valódi segítséget nyújt az arra rászorulóknak.
 
A kitűzött tervek viszont nem valósulhattak volna meg társadalmi összefogás nélkül, hiszen szükség volt azokra a nánásiakra, akik segítettek, akár egy-egy megunt könyvvel vagy ruhával a rászorulókon, és szükség volt a családsegítő szolgálat munkatársaira, akik folyamatosan támogatják a segítséget igénylőket. Ezek nélkül nem tudna hatékonyan működni ez a rendszer – köszönet és hála nekik ezért, emelte ki Szólláth Tibor.

Galéria