Szakmakóstoló
hajdunanas.hu | 2019.Aug.08. 09:53

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén nyáron az egész országra kiterjesztve szervezte meg a „Szakmakóstoló” nevű pályaorientációs programjait, melynek keretében a pályaválasztás előtt álló tanulók betekintést nyerhetnek a mezőgazdaság sokszínű, és igen változatos munkaterületeibe, munkakörülményeibe. Ilyen szakmakóstoló tábornak adott otthont a hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola is, amelynek résztvevői július 16-án egy egész napot töltöttek el a kendereskerti ökológiai mintagazdaságban.

Napjainkra már megszokott látvány – főként tavasztól őszig – hogy naponta érkeznek látogató csoportok a Kendereskertbe, ismerkednek az itt folyó ökológiai mintagazdasággal, az élő pásztormúzeummal. Július 16-án azonban olyan fiatalok töltöttek el itt egy egész napot, akik valamilyen szinten majd az agráriumban képzelik el felnőtt életüket. Ők a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett Szakmakóstoló pályaorientációs program résztvevői voltak, és a hajdúböszörményi Széchenyi István mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskolában megszervezett Szakmakóstoló táborból érkeztek.

Szólláth Tibor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, Hajdúnánás polgármestere készségesen kalauzolta el a gyermekeket és kisérőiket Hajdúnánás város önkormányzatának ökológiai mintagazdaságában, és mesélt a Kendereskert múltjáról, arról a majorságról, amely egykoron fontos, meghatározó szerepet töltött be a város szarvasmarha állományának fenntartásában. Itt működött ugyanis a város apaállat telepe, azaz a szürkemarha bikák tartására rendezkedtek be. Majd szólt arról is, hogy néhány éve itt kezdte a város kialakítani azt az ökológiai mintagazdaságot, amely mára bio minősítésű termékeket szállít piacra, úgy a növénytermesztés, mint az állattenyésztés vonatkozásában.

A fiatalok természetesen nemcsak a kertészettel ismerkedtek; a baromfiudvar kapirgáló kis csapata, a nyuszik, a juhok, kecskék mind-mind az egykori tanyaudvar hangulatát idézték meg. A szürkemarhák pedig azokat a történelmi időket, amikor még óriási létszámú gulyák járták a végtelen legelőket, így biztosítva sok-sok család megélhetését.

A nap során a gyerekek számtalan olyan program aktív résztvevői lehettek, ami nem mindenkinek adatik meg. Ebben nélkülözhetetlen segítség volt a Nánási Portéka védjegyhasználóinak kis csapata. Füz Andrásné és Vargáné Kalapos Magdolna irányításával pl. kovászos uborkát raktak el, illetve baracklekvárt főztek be.

Radnai Béla táborvezető – aki egyébként a NAK képzési referense - az aszalás tudományával ismertette meg a gyermekeket, illetve mesélt az aszalványok sokirányú felhasználhatóságáról, gyógyító hatásukról. Szabó Katalin, „Szörpös Katica” vezetésével szörpöt készítettek a gazdaságban található fűszer- és gyógynövényekből, amelyből haza is vihettek egy-egy kis flakonnal.

Mint Szólláth Tibor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta, a Kamara törekvése, hogy élményalapúvá tegyék a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára a mezőgazdaság sokszínű, változatos, és nélkülözhetetlen voltát. Ezeken a pályaorientációs programokon a gyermekek megtapasztalhatják, mennyi minden szükséges is ahhoz, hogy naponta étel-ital kerüljön asztalunkra. Megismerkedhetnek a mezőgazdaság számtalan területével, a mezőgazdasági termékek házi, illetve helyi feldolgozásának hagyományos módjaival.

A táborban részt vevő gyerekek között nem kevesen voltak, akik valamilyen családi hagyomány alapján képzelik el a jövőjüket a mezőgazdaság valamely szektorában. Sokan vonzódtak az állatokhoz, de volt, akit a gépek, a traktorok varázsoltak el már egészen kiskorban.

Egy képzeletbeli nagy-nagy piros pont jár az Agrárgazdasági Kamarának és segítőiknek, akik megvalósították ezeket a programokat, így hozva közel a mai kor gyermekéhez azt a közeget, amely létünk alapját, mindennapi betevő falatunkat biztosítja, az agráriumot, ezzel is elősegítve a tudatos pályaválasztást. (erzsé)

Galéria