Közeleg az óvodai beiratkozás. Kattintson az időpontokért
hajdunanas.hu | 2021.Apr.09. 07:42

Hajdúnánás Városi Önkormányzat értesíti a kedves szülőket, hogy a 2021/2022. nevelési évre vonatkozóan a 3. életévüket betöltött gyermekek óvodai beíratásának időpontja:
 

2021. április 26-án (hétfő) 800 - 1700 óráig

2021. április 27-én (kedd) 800 - 1700 óráig

2021. április 28-án (szerda) 800 - 1700 óráig

Az óvoda a gyermek hároméves korától a tankötelezettség kezdetéig nevelő intézmény, amely a gyermeket fokozatosan, de különösen az utolsó évében az iskolai nevelés-oktatásra készíti fel. Az óvoda felveheti azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy minden, a településen, fővárosi kerületben, vagy ha a felvételi körzet több településen található, az érintett településeken lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető.

A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt. A szülő - tárgyév május 25. napjáig benyújtott - kérelme alapján a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek a negyedik életévét betölti, a Kormány rendeletében kijelölt szerv (a továbbiakban: felmentést engedélyező szerv) felmentheti az óvodai foglalkozáson való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete indokolja. Ha az eljárásban szakértőt kell meghallgatni, csak az óvodavezető vagy a védőnő rendelhető ki, és a függő hatályú döntésben nem kell rendelkezni a kérelmezett jog gyakorlásáról.

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 247. § a) pontja alapján az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló gyermeket kellő időben az óvodába nem íratja be szabálysértést követ el.

A jelenleg érvényben lévő veszélyhelyzetre való tekintettel az óvodai beiratkozás módja valószínűsíthetően online, illetve telefonon történő egyeztetés során fog megvalósulni az intézményekben.

A beiratkozás módjának és helyszínnek változásáról a Hajdúnánási Óvoda értesíteni fogja az érintetteket.

A beíratáshoz szükséges:

  • a gyermek születési anyakönyvi kivonata, lakcímkártyája, TAJ-száma
  • a szülő (gondviselő) személyi igazolványa, lakcímkártyája.

Az óvodavezető 2021. május 28-ig írásban értesíti a szülőt – jogszabályban meghatározott módon és formában – a felvételi eljárás eredményéről.

Az óvoda döntése ellen a szülő - a közléstől, ennek hiányában a tudomására jutásától számított tizenöt napon belül - a gyermek érdekében eljárást indíthat.

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Jegyzője jár el és hoz másodfokú döntést:

  1. a jogszabálysértésre vagy az intézmény belső szabályzatának megsértésére hivatkozással benyújtott kérelem, továbbá
  2. az óvodai felvétellel és az óvodából való kizárással kapcsolatban érdeksérelemre hivatkozással benyújtott kérelem tekintetében.

Hajdúnánás, 2021. március 25.

                                                                                                          Szólláth Tibor

                                                                                                            polgármester

Galéria