Magyarország legszebb birtoka 2020-ban a Nyakas Farrm
hajdunanas.hu | 2020.Oct.12. 09:06

Az Agrotrend Csoport idén már negyedik alkalommal hirdette meg a Magyarország Legszebb Birtoka versenyt, több kategóriában. Idén a Nyakas Farm is a jelöltek között volt, a Családi gazdaság kategóriában. A zsűri döntése alapján elnyerték kategóriájuk első helyét, emellett a Közönség díjat is megkapták.  A díjátadóra szeptember 12-én nagyszabású, díszvacsorával egybekötött gálaest keretében került sor, ahol titkos szavazáson dőlt el, hogy a fődíj is Hajdúnánásra kerül, azaz Magyarország legszebb birtoka idén a Nyakas Farm lett.

A Nyakas Farm ma már fogalom, nemcsak Hajdúnánáson, hanem országszerte is. Az állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkozó családi gazdaság tisztes múlttal rendelkezik, hiszen Nyakas András és családja mintegy négy évtizede gazdálkodik példaértékűen. Ez a szívós, kitartó munka érlelődött idén azzá, hogy kiérdemelte a Magyarország Legszebb Birtoka elismerést. Emellett a Családi gazdálkodás kategória győztese, illetve a Közönség díjat is a Nyakas Farm nyerte el.

A versenyen nem kevés szempontnak kellett megfelelni; így az adott kategória szerinti szakmai megfelelőség, fenntartható gazdálkodás, együttműködés más társaságokkal, épített környezet, higiéniai szempontok, innováció, környezetvédelem, technikai felszereltség, transzparencia, vizuális szépség, hogy a legfontosabbakat említsük.

Hogy mi is a titka mindennek, hogyan is kezdődött, arról beszélgettünk egy szeptember végi napon a tulajdonosokkal, Nyakas Andrással, és a gazdaság irányításában már aktívan részt vállaló két felnőtt agrármérnök fiával, Andrással és Tamással.

                A történet valamikor az 1980-as évek elején indult, amikor a tősgyökeres, a hajdútelepítésig visszanyúló ősökkel rendelkező Nyakas András úgy gondolta, a maga ura szeretne lenni és gazdálkodásba kezdett, elsősorban az állattenyésztési vonalon. Lépésről, lépésről, évről évre fejlődött a kezdetben alig néhány fővel indult gazdaság, mígnem az 1990-es évek elején, pontosabban 1995-ben alig több mint 20 vemhes üszővel kezdte a tejtermelést. Innen jutott el a család oda, ahol ma tartanak.: 1800 hektáron gazdálkodnak, és a Holstein-fríz tejelő szarvasmarha állomány 4800 egyedet számlál, amely évente 23 millió liter tejet termel, amely jelentős részét Erdélybe,  egy gyulafehérvári tejfeldolgozó üzembe szállítják, nap mint nap. A kiváló minőségű tejtermeléshez kiváló, magas beltartalmi értékű takarmány szükséges, amelyet maguk termelnek meg, leginkább silókukorica formájában.

A magyar mezőgazdaság egyik kulcskérdése napjainkban az öntözhető területek nagyságának növelése, a jövedelmezőség, versenyképesség okán. Nyakaséknál ez is fejlesztési szempont. Jelenleg közel ötszáz hektáron tudnak öntözni, de mint Tamás meséli éppen egy pályázatnak köszönhetően további területeket szeretnének öntözés alá vonni. A másik nagy fejlesztendő terület a precíziós gazdálkodás, amely ezen a birtokon már jelen van, főként korszerű gépek formájában, de a fejőház is idetartozik.

Bár a farm leginkább tehenészetéről ismert, a Családi gazdálkodás kategóriában komplexen vizsgáltak mindent, ami a birtokot jellemzi, így a humánpolitikát is, ami Nyakaséknál azt is jelenti, hogy a nagy családba a munkavállalók is beletartoznak. Pillanatnyilag 130 dolgozójuk van, sok családnak biztosít tisztes megélhetést a Nyakas Farm, hiszen itt nem minimál bérért dolgoznak az emberek.

A Közönség díj megnyerésében nagy szerepe volt annak a széleskörű ismertségnek és elismertségnek, ami a Nyakas Farmot jellemzi. Városunkban közismert, hogy számtalan eseteben támogatnak civil szervezeteket. Talán a legnagyobb ilyen jellegű támogatás az Arató Találkozók évenkénti szponzorálása, amely egyben a város legnagyobb tömegeket vonzó rendezvénye.

Ezen a birtokon megoldott a mai magyar mezőgazdaság egyik nagy problémája, a generációváltás is, hiszen András gazda már az indulásnál gondolt minderre, és fiai ma már aktív részesei a gazdaság szakmai irányításának. De a jogi diploma megszerzése előtt álló nagylány, Éva is kötődik a farmhoz, valószínű ő is bekapcsolódik majd valamilyen szinten a családi gazdálkodásba. És ha már a családnál tartunk, ne feledkezzünk meg Éva asszonyról, aki a biztos hátteret adta az elmúlt évtizedekben ahhoz, hogy a férj, a gyerekek élete zavartalan legyen. És valószínű a következő generáció is ott növekszik a családi birtokon, hiszen ifj. Nyakas András két kisgyermeke beleszületett ebbe az életformába, akik nap, mint nap látják a nagypapa és az édesapa példáját.

Nyakas András tevékenységét 1999-ben a Földművelésügyi Minisztérium „Aranykoszorús Gazda” kitüntetéssel, 2009-ben a Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat Arany Sándor-díjjal ismerte el. 2012-ben Hajdúnánás Város Képviselőtestülete Csiha Győző díjjal jutalmazta a város gazdasági fejlődésének elősegítéséért. 2016-ban a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete az Év Tenyésztője díjjal tüntette ki. 2020 pedig valóságos díj esőt hozott, közte a legnagyobbat, a Magyarország Legszebb Birtoka címet. Gratulálunk!

(erzsé)

Galéria