Segíti a lakosokat a hamarosan megjelenő szúnyogok ellen az önkormányzat
hajdunanas.hu | 2021.Jun.01. 09:10

A város az elmúlt időszakban is igyekezett erőforrásaihoz képest megkeresni azokat a védekezési lehetőségeket, melyekkel csökkenthetőek a szúnyogok száma a településen. Emellett természetesen a lakosok is sokat tehetnek, hogy enyhítsenek a helyzeten – ők a saját kertjeikben tudnak a legtöbbet tenni. Ehhez igyekszik most segítséget nyújtani az önkormányzat azzal, hogy ingyenesen biztosítja a hajdúnánásiaknak és a Tedej településrész lakóinak saját forrásból a szúnyoglárvák kifejlődését megakadályozó tablettákat.

Az enyhe és esős időjárás igen nagymértékben kedvez a szúnyogok szaporodásának. Nyaranta, saját bőrünkön tapasztaljuk a nagyszámban jelenlévő szúnyogokat.

Erre a problémára a városi szintű szúnyoggyérítés mellett további segítség lehet, hogy az önkormányzat saját forrásból szeretné segíteni a hajdúnánásiakat és a Tedej településrész lakóit azzal, hogy aki igényli, ingyenesen biztosít olyan tablettákat, amelyek megakadályozzák a szúnyoglárvák kifejlődését – mondta Szólláth Tibor polgármester.

A polgármester kiemelte: a tabletta kisebb állóvizekben, csapadékgyűjtő edényekben fejti ki hatását, élővízben nem alkalmazható. 

A szer a vízben oldódva megakadályozza a szúnyoglárvák átalakulását. Egy tablettában 3-4 hétig elegendő hatóanyag van.

A dísznövények locsolására, fűfelületek és dísznövények locsolására alkalmazható ez a kezelt víz, azonban étkezési célokra felhasználható növények, például fűszernövények, zöldségek, gyümölcsök öntözésére nem alkalmas, emelte ki Szólláth Tibor.

Kezelendő víz jellege:

tiszta~ 1 tabletta / 300-400 liter víz

szennyezett~ 1 tabletta / 150-200 liter víz

erősen szennyezett~ 1 tabletta /20-30 liter víz

A tabletta csomagot minden hajdúnánási lakos igényelheti háztartásonként maximum 10 darab tablettát, melyet a Városháza információjában lehet átvenni hétfőtől-csütörtökig 8-16 óra között, pénteken 8-13 óra között.

Galéria