Szólláth Tibor: ismerjük fel a természeti erőforrásainkkal való gazdálkodás fontosságát
hajdunanas.hu | 2021.Mar.22. 10:35

A víz világnapja minden év március 22-e. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

Ebből az alkalomból Hajdúnánás polgármestere facebook oldalán hívta fel a figyelmet a víz fontosságára. A Kárpát-medence és benne hazánk vízkészlete biztosítja mindennapi víz szükségleteinket a mezőgazdaságban, a gazdálkodásban és háztartásainkban egyaránt. Számunkra természetes, hogy a csapból iható víz jön. Ma ez a világon nem minden helyen van így – emelte ki. Hozzátette, hogy nekünk még ez természetes, azonban néhány évtized múlva talán már nem lesz annyira az. Nem nehéz megjósolni, hogy ez a bőséges vízkészlet néhány évtized múlva erőteljesen megcsappanhat, ha nem figyelünk oda kellőképpen rá - sokkal óvatosabban és nagyobb tartalékolással kell vízkészletünkkel bánni – hangsúlyozta Szólláth Tibor.

Bejegyzésében leírta, hogy a klímaváltozás miatt a magyar folyók vízgyűjtőterületein akár alacsonyabb is lehet a vízhozam. Meg kell akadályozni, hogy a jövőben az Alföld bizonyos területei félsivatagossá váljanak. A Kárpát-medence csapadékeloszlása az elmúlt évtizedekben sajnos csökkenő tendenciát mutat. Az emelkedő hőmérséklet miatt az öntözéses gazdálkodásra nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Az esővíztároló rendszerek fejlesztését, és a termőtalaj vízmegtartó-képességét növelő új, innovatív technológiák alkalmazását is előtérbe kell helyeznünk.

A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a víz világnapján próbáljuk beleszőni gondolatainkba, hogy az a rendszer, amiben élünk környezetileg fenntarthatatlan. A víz jelentős része megtakarítható lenne néhány egyszerű, mindennapi gyakorlat alkalmazásával. Rajtunk múlik, hogy az utánunk jövő generációknak, gyerekeinknek, unokáinknak milyen élet lehetőséget hagyunk. Ebben a témában az elmúlt években közösségünk sokat tett, de nem eleget! A polgármester bizakodását fejezte ki arra vonatkozóan, hogy egyre több hajdúnánási ismeri fel a természeti erőforrásainkkal való gazdálkodás fontosságát.

Galéria