Véget ért a kézilabdaszezon
hajdunanas.hu | 2020.May.07. 10:14

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) április 9-i elnökségi ülésén úgy határozott, hogy a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben berekeszti versenysorozatait, nem hirdet bajnokokat, kiesőket és feljutókat sem.

A szövetség már március 14-től felfüggesztette a sorozatokat, azóta figyelte a járványhelyzet alakulását. Közben kikérte a férfi és női élvonal összesen 28 csapatának véleményét a bajnokságok befejezésével kapcsolatban, és 23 klub azt jelezte, legjobb döntésnek a szezon azonnali lezárást tekintené, végeredmények nélkül. Az alacsonyabb osztályú együtteseket képviselő Amatőr Tanács tagjai egyhangúlag a berekesztés mellett érveltek. Az MKSZ Versenyirodája elemzést készített, amelyből kiderült, hogy matematikailag egy bajnokságban sem dőlt el az első hely és a kiesők sorsa. Ilyen előzmények után született meg a döntés az április 9-i értekezleten: mind a tizenegy elnökségi tag a berekesztésre szavazott. Ez összesen 111 versenysorozatot érint – nem számolva azokat a gyermekbajnokságokat, amelyekben még nem jegyzik az eredményt.

„A mérkőzések 65-70 százaléka zárult le, ami úgy gondolom, elég kevés ahhoz, hogy teljesen reális képet lehessen alkotni. […] Nekünk olyan döntést kellett hozni, amely mind a 111 bajnokságra ráhúzható, és a legkevesebb sérelemmel jár” – indokolt Oláh Sándor, az MKSZ elnökségi tagja, a Hajdúnánás SK női kézilabdaklub elnöke.

Elképzelhető, hogy lesznek olyan csapatok, amelyek gazdaságilag jócskán megszenvedik a kialakult helyzetet, és csökkentett önkormányzati támogatás vagy éppen megcsappanó szponzorációs bevételek mellett nem tudják vállalni a szereplést ősztől a jelenlegi osztályukban. Ezzel kapcsolatban Oláh Sándor elmondta, a Hajdúnánás SK célja, hogy korosztályos csapatai és a felnőtt együttes is ugyanabban a bajnokságban induljanak a következő idényben is, emellett a tervek szerint minden jelenlegi alkalmazottat megtart a klub.

Molnár András, március közepe óta folyamatosan küld edzésprogramot a sportolóknak – így tesznek az utánpótlásedzők is –, akik otthon tartják magukat formában. „Nekem az a dolgom, hogy tartsam a lelket a játékosainkban és próbáljam őket tovább motiválni, nagyon bízom benne, hogy ez sikerülni fog” – fogalmazott a szakvezető. A felnőtt gárdát szeretné együtt tartani az egyesület, hogy a 2020/2021-es szezonban is legalább olyan erős hajdúnánási csapatot lásson a közönség, mint a mögöttünk hagyott idényben, de ezzel kapcsolatban még korai konkrétumokról beszélni.

A férfi kézilabdaklub utánpótláskorú és felnőtt játékosai is otthon, egyénileg tréningeznek másfél hónapja. „A játékosokkal folyamatos kapcsolatban tudunk lenni az internetes felületeken keresztül, úgy próbáltam nekik edzésprogramot javasolni. […] Egyéni munkát tudnak végezni, futást, kerékpározást vagy akár saját testsúlyos edzéseket” – mondta Madai Tamás, a felnőttcsapat edzője.

A férfi és a női klubnál is reménykednek, hogy mielőbb újra együtt készülhetnek a sportolók. Egyelőre csak annyi tűnik biztosnak, hogy tétmérkőzést leghamarabb szeptemberben játszhatnak a kézilabdacsapatok.

 

Tóth Márkó

Galéria